Bucureşti | Sfinţii Martiri Brâncoveni cinstiţi la ctitoria Domniţei Bălaşa

Hram Domniţa Bălaşa

Sfinții Martiri Brâncoveni au fost cinstiţi ieri la Biserica Domniţa Bălaşa din Bucureşti. Credincioşii care au participat la slujbă în biserica ctitorită de fiica Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu au putut aduce cinstire unui fragment din moaştele sfântului, informează Ziarul Lumina. Fragmentul este încastrat în icoana domnitorului martir aflată în biserica bucureşteană.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de slujitori. Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic al Bisericii Domnița Bălașa. La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii locașului de cult.


Biserica Domniţa Bălaşa, unul dintre cele mai mari și impunătoare lo­cașuri de cult din Capitală, este o construcţie care îmbină stilurile neoromantic şi neobizantin. Are formă de cruce la care se adaugă absida poligonală a Altarului. Prima biserică a fost ridicată în anii 1743-1744, fiind ctitoria Domniţei Bălaşa şi a soţului ei, marele ban Manolache Rangabe – Lambrino.

Actuala biserică a fost ridicată pe locul celei vechi între anii 1881 și 1885. Biserica Domniţa Bălaşa figurează, ca monument de arhitectură, pe lista oficială a monumentelor istorice din ţară.

Comentarii Facebook


Știri recente