Bucureștenii s-au rugat în Piața Universității pentru eroi și victimele mineriadelor

Victimele mineriadelor și eroii neamului, care și-au dat viața pe câmpurile de luptă de-a lungul timpului au fost pomeniți joi la monumentul Eroilor Revoluției Române, amplasat în Piața Universității din Capitală.

La orele prânzului au avut loc două evenimente comemorative. Prima manifestare a fost organizată de Asociația „13‑15 iunie 1990” la împlinirea a 34 de ani de la incidentele violente petrecute în Piața Universității. Slujba de pomenire a fost săvârșită de un sobor de preoți din Protoieria Sector 3 Capitală, condus de părintele protopop Florin Busuioc.

„Este o zi înălțătoare pentru că am avut în centru sărbătoarea deosebit de importantă pentru noi, creștinii ortodocși, a Înălțării Domnului cu trupul de‑a dreapta Tatălui. Astăzi i‑am cinstit și pe eroii neamului pentru că ei nu mor niciodată, ci se nasc în cer. Eroii merg cu sufletul înaintea lui Dumnezeu, iar trupurile lor rămân ca o sămânță vie în pământul acestei țări sau în pământul în care și‑au găsit sfârșitul atunci când au apărat credința și patria”, a declarat părinte Florin Busuioc, pentru Ziarul Lumina.

„Acești eroi ai neamului și ai credinței noastre ortodoxe au adunat astăzi, în rugăciune, oameni plini de dragoste pentru ei, dragoste insuflată din tinerețe de familiile lor. Eroii au căutat libertatea, care înseamnă adevărul trăit și mărturisit în viață, după cuvintele Mântuitorului: Adevărul vă va face liberi. Dacă adevărul este trăit cu sinceritate, jertfa din lumea aceasta, chiar dacă presupune oferirea întregii vieți, este o participare la viața veșnică”.

A doua manifestare comemorativă a fost organizată de Asociația Victimelor Mineriadelor 1990‑1991. Slujba de pomenire a fost oficiată de părintele Gheorghe Dilirici, coordonatorul preoților slujitori în cimitirele de stat din Capitală, împreună cu preoți din cadrul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU).

La slujbele de comemorare au participat și voluntarii ASCOR București, care organizează evenimente comemorative pentru toți eroii neamului la diferitele sărbători din cursul anului.

Foto credit: Ziarul Lumina


Știri recente