Bruxelles: Părinții de la Mănăstirea Oașa au fost oaspeții tinerilor de la NEPSIS Belgia

Arhim. Iustin Miron, starețul Mănăstirii Oașa, și Ierom. Pantelimon Sușnea de la Schitul Găbud al mănăstirii au participat, în perioada 17-22 noiembrie, la „Întâlnirile NEPSIS Belgia”.

„Cum pe vremuri coborau înțelepții în cetate pentru a aduce un cuvânt de învățătură celor însetați de cunoaștere și Adevăr, așa și cei doi Părinți au pășit din liniștea Mănăstirilor Oașa și Găbud în capitala Europei”, transmite Gabriela Pipirig în numele Grupului NEPSIS Belgia.

Întâlnirile tinerilor cu monahii din țară au fost organizate de parohiile românești din Bruxelles și  Antwerpen și de Mănăstirea din Vedrin, Namur.

Discuțiile le-au dat multă speranță tinerilor, dar și prilej de reflecție, afirmă ei într-un comunicat transmis redacției: „Spre ce ne îndreptăm noi, ca neam, aici, în Occident? Ce datorii avem unii față de alții ca și comunitate, unde ne dorim să ajungem, pe ce punem accent în viața noastră, care sunt lucrurile care contează pentru noi, ca tineri sau ca familii, care sunt valorile noastre?”

„Poate credeți că sunteți aici pentru bani – și poate așa a și fost la început. Dar acum lucrurile s-au schimbat în țara noastră”, le-a spus Părintele Stareț Iustin Miron.

Dar, a adăugat, el, „se pot câștiga și în România bani. Românii sunt aici, pe aceste meleaguri, pentru a-i încuraja pe alții, pentru a duce Ortodoxia mai departe, pentru a arăta cetățenilor belgieni frumusețile credinței lor, pentru a le mulțumi și a-i face conștienți că, iată, slujim în bisericile construite de părinții sau bunicii lor și este o datorie pentru noi să le arătăm, prin frumusețea comunităților noastre ortodoxe, că se poate trăi cu bucurie în această lume. Avem o datorie, să le descoperim credința noastră ortodoxă!”

Starețul Mănăstirii Oașa și al Schitului Găbud au fost oaspeții tinerilor de la NEPSIS Belgia în perioada 17-22 noiembrie 2022. Sursa foto: NEPSIS Belgia

„Deși suntem plecați în Occident, suntem prezenți în România nu doar cu inima, ci și cu fapta. Nu doar trimițând bani acasă, ci înmulțind binele, vorbind despre țara noastră oriunde suntem și prin ceea ce suntem. Ne definesc dorul și așteptarea”, transmit tinerii ortodocși români din organizația NEPSIS Belgia.

„Știm că va veni o zi când vom avea la ce să ne întoarcem acasă, dar mai știm și că trecerea noastră prin această lume este vremelnică și nu contează prea mult unde suntem, ci ce facem unde suntem. Deocamdată, încercăm să ne asumăm aici această condiție de Apostoli, despre care ne vorbeau invitații noștri.”

Membrii NEPSIS afirmă că dragostea și atenția pentru tineri pe care le-au resimțit în vacanțele petrecut la Mănăstirile Oașa și Găbud îi fac să simtă ca niște copii îmbrățișați de o mamă și că așa și-ar dori să arate întreaga țară: „O țară ar trebui să își asume tinerii cu atenție, cu dragoste, cu hotărâre, pe termen lung”.

Întâlnirile NEPSIS Belgia sunt proiectul asociației de tineret a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. Ele își propun să aducă în fața tinerilor și membrilor parohiilor românești din Belgia o serie de invitați care, prin experiența lor, pot transmite ajuta la aprofundarea vieții în Hristos.

Invitatul lunii decembrie al NEPSIS Belgia va fi Arhid. Sorin Adrian Mihalache, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și doctorand al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, cu teza „Neuroștiințele vieții spirituale”.

Sursa foto: NEPSIS Belgia

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente