„Broderii liturgice de tradiţie bizantină din România” vor fi prezentate la Paris

„Broderii liturgice de tradiție bizantină din România” vor fi prezentate, în cadrul unei expoziţii cu acelaşi nume, la Muzeul Luvru din Paris.

Expoziţia va fi vernisată în perioada 17 aprilie – 29 iulie 2019, informează Doxologia.

Publicul va putea admira broderii de la mănăstirile „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi, Putna, Sucevița și din sudul țării, precum și cunoscutul „Steag al Sfântului Gheorghe”, oferit de Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare Mănăstirii Zografu din Muntele Athos.

Cele două piese de patrimoniu păstrate în Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” sunt acoperămintele de mormânt din secolul al XVII-lea care îi înfățișează pe Tudosca Doamna, soția Domnitorului Vasile Lupu, ctitorul mănăstirii, și pe fiul acestora, Ioan, păstrate astăzi în Muzeul „Sala Gotică”.

Nu este pentru prima dată când cele două broderii vor fi expuse în afara granițelor țării. În secolul trecut, în anul 1927, ele au fost incluse în expoziții renumite care au fost organizate la Paris și Geneva.

Expoziția de anul acesta de la Muzeul Luvru își propune să pună în valoare caracterul excepțional al colecțiilor românești de broderii de tradiție bizantină, bijuterii ale patrimoniului românesc și universal.

Lucrările ilustrează extraordinara dezvoltare a broderiei de tradiție bizantină în Țările Române, începând cu mijlocul secolului al XV-lea și până la mijlocul secolului al XVII-lea.

Program de vizitare a expoziției va fi următorul:

  • În fiecare zi, între orele 9:00 – 18:00, exceptând marțea.
  • Miercurea și vinerea, program prelungit până la orele 21:45.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente