Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia a ajuns la Sibiu

Sibienii şi braşovenii au ocazia, în perioada 9-19 iunie, să aducă cinstire Brâului Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia care a fost adus în pelerinaj.

Brâul Maicii Domnului a sosit joi la biserica „Sfântul Ioan Iacob Românul” de pe strada Dealului din Sibiu.

Programul integral al pelerinajului în Arhiepiscopia Sibiului:

  • Joi (9 iunie), vineri (10 iunie) şi sâmbătă (11 iunie) la Biserica „Sf. Ioan Iacob Românul” din str. Dealului, în Sibiu;
  • Duminică (12 iunie) şi luni (13 iunie) la Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu;
  • Marţi (14 iunie) şi miercuri (15 iunie) la Parohia Brateiu, Protopopiatul Mediaş, biserica „Schimbarea la Faţă”;
  • Joi (16 iunie) şi vineri (17 iunie) în Parohia Braşov – Triaj I, biserica „Sf. Cuv. Parascheva şi Sf. Ier. Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei”;
  • Sâmbătă (18 iunie) şi duminică (19 iunie) la Parohia Braşov – Cetate II, Protopopiatul Braşov, biserică comună cu Cetate I.

Mănăstirea Kato Xenia a fost întemeiată în timpul împăratului bizantin Andronic al II-lea Paleologul.

Fragmentele din Brâul Maicii Domnului au fost primite în dar de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos în anul 1522.

Brâul Maicii Domnului

Potrivit Tradiției Bisericii Ortodoxe, cinstitul Brâu al Maicii Domnului a fost țesut din fire de cămilă, de însăși Fecioara Maria.

Conform Sinaxarului zilei de 31 august, cinstitul Brâu a fost mutat din Ierusalim în cetatea Constantinopolului în timpul anilor de domnie ai împăratului Arcadie (395-408), fiul lui Teodosie cel Mare. Cu gândul de a proteja capitala Imperiului și pe locuitorii acesteia, împăratul l-a aşezat într-un sipet pe care l-a numit „racla sfântă”.

De atunci, racla n-a mai fost deschisă decât pe vremea împăratului bizantin Leon cel Înţelept (886-912), cu scopul de a o vindeca pe împărăteasa Zoe, care era chinuită de un duh necurat.

În semn de recunoştinţă, împărăteasa Zoe a brodat Brâul cu fir de aur. În a doua jumătate a sec. al XII-lea, Brâul a fost împărțit în fragmente, care au fost dăruite mai multor biserici.

Foto credit: Basilica.ro

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…