Brâul Maicii Domnului a fost adus la Mănăstirea Partoș

Pelerinii prezenți la Mănăstirea Partoș, județul Timiș, au avut ocazia joi, 5 octombrie 2017, să se închine Brâului Maicii Domnului. Sfântul odor a fost purtat în pelerinaj, în perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2017, în Episcopia Caransebeșului.

După oficierea Sfintei Liturghii, delegația de maici de la Mănăstirea Kato Xenia care a adus cinstitul odor a fost întâmpinată la intrarea în localitatea Partoș de sute de credincioși bănățeni. Printre aceștia s-au numărat foarte mulți copii îmbrăcați în costume populare românești.

După întâmpinare, credincioșii au pornit în procesiune în jurul bisericii Mănăstirii Partoș, în acordurile armonice ale Fanfarei Garnizoanei militare Timișoara, informează Răzvan Fibișan de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

În continuare, în biserica mare a mănăstirii au fost înălțate rugăciuni de mulțumire către Născătoarea de Dumnezeu, pentru marea binecuvântare adusă prin preacinstitul Brâu în această vatră monahală.

La final, părintele stareț Varlaam Almăjanu a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a reliefat evlavia manifestată de Sfântul Ierarh Iosif cel Nou către Născătoarea de Dumnezeu. În cadrul aceluiași cuvânt, părintele a subliniat importanța istorică a acestei zile.

Să pătrundem cu toții în duhul de rugăciune al Sfântului Iosif către Maica Domnului și să stăm și noi de vorbă, tainic, cu Maica Domnului în aceste clipe binecuvântate. Cu siguranță aveam nevoie de purtarea de grijă Maicii Domnului.  Această prezență a ei, aici, are valoare de semn, iar ziua de astăzi va rămâne pururea înscrisă în calendarul sfințeniei noastre locale, a spus părintele ieromonah Varlaam.

La rândul său, părintele arhimandrit Simeon Stana, exharul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, a transmis gândurile de prețuire ale Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, față de toți închinătorii și ostenitorii lăcașului de cult monahal.

Pe tot parcursul închinării credincioșilor, un grup de studenți teologi de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara au susținut un recital de imnuri mariologice.

Racla cu cinstitul Brâu a rămas la Mănăstirea Partoș, până când ultimul credincios s-a închinat, aducând cinstire Maicii Domnului Iisus Hristos.

                                                      ***

Potrivit Tradiției Bisericii Ortodoxe, cinstitul Brâu al Maicii Domnului a fost țesut din fire de cămilă, de însuși Fecioara Maria. După înălțarea ei cu trupul la ceruri, aceasta i l-a dăruit Sfântului Apostol Toma, celui care nu a fost prezent la înmormântare, ca semn al înălțării ei cu trupul la cer.

Conform Sinaxarului zilei de 31 august, cinstitul Brâu a fost mutat din Ierusalim în cetatea Constantinopolului în timpul anilor de domnie ai împăratului Arcadie (395-408), fiul lui Teodosie cel Mare.

Cu gândul de a proteja capitala Imperiului și pe locuitorii acesteia de orice atac sau de vreo uneltire demonică, împăratul l-a aşezat, într-o zi de 31 august într-un sipet foarte frumos, pe care l-a numit „racla sfântă”.

De atunci, aceasta n-a mai fost deschisă decât pe vremea împăratului bizantin Leon cel Înţelept (886-912), cu scopul de a fi așezat peste împărăteasa Zoe, care era chinuită de un duh necurat. În una din nopțile de suferință ale împărătesei, aceasta a visat-o pe Născătoarea de Dumnezeu, iar Maica Domnului i-a spus că trebuie să scoată Sfântul Brâu din chivotul unde era păstrat încă din veacul al IV-lea.

De îndată ce odorul a fost aşezat peste împărăteasă, aceasta s-a vindecat. În semn de recunoştinţă, împărăteasa Zoe a brodat Brâul cu fir de aur, înainte de a-l pune din nou în locul rânduit de împăratul Arcadie, în sec. IV.

În a doua jumătate a sec. al XII-lea, Brâul a fost împărțit în fragmente, care au fost dăruite mai multor biserici. În anul 1522, în timpul unei mari epidemii de ciumă, Mănăstirea Kato Xenia a primit două părți ale prețiosului odor.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente