Brâul Maicii Domnului a ajuns la Voluntari

Racla cu un fragment din Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia a ajuns joi dimineață la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din orașul Voluntari, județul Ilfov.

Delegația din Grecia a fost întâmpinată de Preotul Cristian Burcea, protoiereul Protopopiatului Ilfov Nord, împreună cu un sobor de clerici și cu numeroși credincioși.

Racla va fi așezată spre cinstire în Catedrala din Voluntari până duminică, 2 iunie 2019, inclusiv.

Vezi programul liturgic complet din perioada pelerinajului.

Brâul Maicii Domnului

Potrivit Tradiției Bisericii Ortodoxe, cinstitul Brâu al Maicii Domnului a fost țesut din fire de cămilă, de însăși Fecioara Maria. După înălțarea Ei cu trupul la ceruri, aceasta i l-a dăruit Sfântului Apostol Toma, celui care nu a fost prezent la înmormântare, ca semn al înălțării ei cu trupul la cer.

Conform Sinaxarului zilei de 31 august, cinstitul Brâu a fost mutat din Ierusalim în cetatea Constantinopolului în timpul anilor de domnie ai împăratului Arcadie (395-408), fiul lui Teodosie cel Mare. Cu gândul de a proteja capitala Imperiului și pe locuitorii acesteia, împăratul l-a aşezat într-un sipet pe care l-a numit „racla sfântă”.

De atunci, racla n-a mai fost deschisă decât pe vremea împăratului bizantin Leon cel Înţelept (886-912), cu scopul de a o vindeca pe împărăteasa Zoe, care era chinuită de un duh necurat.

În semn de recunoştinţă, împărăteasa Zoe a brodat Brâul cu fir de aur. În a doua jumătate a sec. al XII-lea, Brâul a fost împărțit în fragmente, care au fost dăruite mai multor biserici.

În anul 1522, în timpul unei mari epidemii de ciumă, Mănăstirea Kato Xenia a primit două părți ale brâului.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente