„Brâncuși – sculptor creștin ortodox” a Patriarhului României, contribuție de prim-plan în exegeza operei sculptorului

Theodor Codreanu a opinat în articolul intitulat „Brâncuși și spiritualitatea creștin-ortodoxă” că „opera Părintelui Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, devine contribuție de prim-plan în bogata exegeză a operei celui mai important sculptor al secolului al XX-lea, românul Constantin Brâncuși, spirit transmodern, prin excelență, în sensul depășirii tuturor -ismelor vehiculate în secolul său, în cel prezent și dincolo de ele”.

Articolul a apărut în primul număr al revistei Horeb, editată de Episcopia Hușilor: „Urbanitatea și ruralitatea credinței. Continuitate și ruptură”.

Autorul a remarcat încă din începutul articolului lipsa unei lucrări avizate în acest sens.

„Din bogata exegeză a operei lui Constantin Brâncuși lipseau lucrările avizate asupra spiritualității creștin-ortodoxe, lacună eliminată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel prin studiul-album „Brâncuși – sculptor creștin ortodox, publicat la Editura Trinitas a Patriarhiei Române”, a spus Theodor Codreanu.

Totodată autorul afirmă despre Constantin Brâncuși că „face parte din rara categorie a geniilor a căror viață e în perfectă consonanță cu opera. Gândirea lui artistică și filosofică a fost una transdisciplinară avant la lettre, ca și a lui Eminescu, Blaga sau Ion Barbu”.

„Mai mult, opera lui este un refuz sublim al acestei opacități strict materiale. Geniul creator al lui Brâncuși s-a nutrit din această realitate simplă, dar care ține de teologia adâncurilor, el urmând înțelepciunea arhaică a modului de a fi al ortodoxiei românești”.

Lucrarea „Brâncuși – sculptor creștin ortodox” este disponibilă pe site-ul Librăria Cărților Bisericești în română, franceză, engleză, italiană, rusă și spaniolă.

Sursă foto: Tvr.ro

Comentarii Facebook


Știri recente