Brâncuși – 56 de ani de la trecerea la Domnul

La 16 martie 2013 s-au împlinit 56 de ani de la trecerea la Domnul a lui Constantin Brâncuși.

Figură centrală în mișcarea artistică modernă, Brâncuși este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganța formei și utilizarea sensibilă a materialelor, combinând simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene.

„Țăran român la origine și creștin ortodox, fără îndoială că nu îl putem rupe pe Constantin Brâncuși de construcția Bisericii, dar asta nu înseamnă că trebuie să transformăm arta sa într-o artă cu un mesaj explicit religios. Brâncuși nu lucra cu gândul orientat înspre oameni și înspre public, ci desăvârșirea lucrurilor lăsate atestă că el gândea și acționa ca și cum creația sa ar fi adresată Divinității și atunci el este fără îndoială un artist credincios”, a declarat pentru TRINITAS TV. Prof. Univ. Dr. Robert Velescu, Critic și istoric de artă.

Pe 16 martie 1957, la ora 2 dimineața, Constantin Brâncuși se mută la cele veșnice. Pe 19 martie, după slujba prohodirii, este înmormântat în Cimitirul parizian Montparnasse.

Comentarii Facebook


Știri recente