Botoșani: Mitropolitul Teofan a sfințit troița ridicată la penitenciar, în memoria mărturisitorilor din închisorile comuniste

Mitropolitul Teofan a sfințit duminică troița ridicată la Penitenciarul Botoșani în memoria mărturisitorilor din perioada regimului comunist ateu.

„Troița martirilor” a fost ridicată „în memoria celor ce au pătimit în închisoare la Botoșani în perioada 1952-1964, pentru idealuri de dreptate, adevăr și credință sfântă”, potrivit comunicatului de presă transmis de Penitenciarul Botoșani.

La eveniment au participat directorii din ultimii 30 de ani ai instituției, reprezentanți ai autorităților locale, ai Armatei Române și ai Administrației Naționale a Penitenciarelor.

„Am cunoscut multe persoane care au trecut în perioada anilor ’50-’60 prin închisorile acelui timp”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

„Dar la cei din tagma preoțească am observat trei lucruri: aveau puterea iertării pentru tot ceea ce li s-a întâmplat acolo, îi îndemnau pe cei din jur să nu se răzbune pentru ceea ce ei sau frații lor au avut de pătimit acolo, și în al treilea rând, aveau o capacitate uimitoare de a trece cu vederea peste clipele negre pe care le-au trăit acolo”.

„Își aduceau aminte chiar de unele cadre care înfruntau ordinele superiorilor, și găseau spații și timp pentru a intra în legătură cu deținuții și a le mai ușura câtuși de cât viața, atunci când aveau această posibilitate”, a subliniat ierarhul.

„Dumnezeu să-i odihnească în pace, să le ierte păcatele celor care au făcut mult rău în acele vremuri, să ne dăruiască putere să înțelegem că apropierea omului de credință, chiar în situații dificile, aduce în viața aceluia și a celor din jur foarte multă lumină”, a adăugat în încheiere Părintele Mitropolit.

De asemenea, ierarhul a oficiat și o slujbă de pomenire pentru toți cei trecuți la Domnul la Penitenciarul Botoșani.

La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei le-a oferit tuturor celor implicați în ridicarea troiței diplome și acte de cinstire.

Foto credit: Doxologia.ro / Flavius Popa

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente