Botezul este înfiere. Patriarhul prezintă legătura dintre Botezul nostru și Botezul Domnului

De sărbătoarea „Botezul Domnului”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat conceptul de înfiere vorbind despre legătura dintre Botezul nostru și Botezul Domnului.

Împreună cu Patriarhul României au slujit la Catedrala Patriarhală Episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieșteanul și Ieronim Sinaitul.

Soborul slujitor de Botezul Domnului la Catedrala Patriarhală. Foto credit: Basilica.ro/ Mircea Florescu

Botezul Domnului la Iordan este temelia botezului Bisericii

„Mântuitorul Iisus Hristos a venit din smerenie la Iordan să se boteze cu cei păcătoși pentru a lua asupra Sa păcatul lumii, adică păcatul neascultării protopărinților Adam și Eva din care derivă toate celelalte păcate ale oamenilor”, a spus luni Părintele Patriarh Daniel.

După Botezul lui Iisus, a specificat Preafericirea Sa, se întâmplă ceva cu totul nou: se deschid cerurile iar Duhul Sfânt pogoară sub formă de porumbel peste Iisus ca să-L arate pe El între ceilalți oameni”.

Pentru că la Botezul Domnului S-a arătat întreaga Sfântă Treime, Patriarhul României a explicat că „Botezul lui Iisus la Iordan este temelia botezului Bisericii, sau botezului creștin”.

„Duhul Sfânt este cel prin care, noi, primim în botez înfierea, suntem declarați și făcuți prin har fii ai lui Dumnezeu Tatăl pe baza credinței în Dumnezeu Fiul”.

Vorbind despre conceptul de înfiere, Preafericirea Sa a afirmat că „Botezul creștin nu dăruiește doar iertarea păcatului strămoșesc și a păcatelor personale, ci dăruiește și înfierea prin harul Duhului Sfânt, dar și începutul învierii noastre din moartea pricinuită de păcat ca pregătire a noastră pentru învierea trupului în ziua cea de apoi”.

Botezul creștin este ușa intrării noastre în Împărăția iubirii veșnice

„Botezul creștin este ușa intrării noastre în Împărăția iubirii veșnice a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh”, a semnalat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Tocmai pentru acest lucru, Părintele Patriarh Daniel, a spus că este necesar să acordăm o importanță deosebită botezului.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit și despre botezul copiilor și pregătirea pe care părinții și nașii trebuie să o facă anterior intrării pruncului în creștinism.

„Atunci când botezăm copiii trebuie să ne pregătim cu rugăciune, cu post, atât părinții care l-au născut, dar și părinții duhovnicești”.

„Nașii au datoria morală de a îndruma pe fini să devină buni creștini, să se roage pentru ei, să-i povățuiască și să le aducă aminte că poartă un nume de sfânt”.

În urma primirii Sfântului Botez, deși nu vedem cu ochii trupești, copilul botezat este îmbrăcat în lumina Harului lui Hristos, a evidențiat Preafericirea Sa.

„De aceea, foarte adesea se constată că după Botez, copilul este mai pașnic, este sfințit, binecuvântat”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a concluzionat astfel că „în această relație de iubire și viață veșnică, copilul nou botezat se pregătește să fie moștenitor al Împărăției cerurilor.

Foto credit: Basilica.ro/ Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente