Botezul Domnului, prăznuit la Catedrala Arhiepiscopală „Înălţarea Domnului” din Buzău

Sute de credincioși au participat vineri, 6 ianuarie 2017, în ziua praznicului Botezului Domnului, la slujbele săvârşite la Catedrala Arhiepiscopală Înălţarea Domnului din Buzău, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Ortodoxă Mixtă Neagu Ionescu a Catedralei arhiepiscopale.

După citirea textului evanghelic, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt în care a evidențiat importanţa sărbătorii Bobotezei pentru creștini.

 Sărbătoarea de astăzi este un praznic împărătesc de o importanță covârșitoare pentru viața noastră spirituală, pentru că, an de an, se actualizează momentul sfințirii apelor, prin coborârea Domnului Hristos în râul Iordan, și minunea Teofaniei, adică a Arătării lui Dumnezeu, Cel în Treime închinat. Dacă în Vechiul Testament, Sfânta Treime a fost doar prefigurată, într-un fel sau altul, pentru a le sugera oamenilor că Dumnezeu este Unul în ființă, dar întreit în Persoane, de această dată, la Botezul Domnului – și, mai târziu, la Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, pe Muntele Tabor – Persoanele Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, S-au descoperit în chip deplin, a spus Înaltpreasfinția Sa

Spre sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a oficiat, în pridvorul Catedralei, Sfinţirea cea Mare a Apei. După slujbă, toţi cei prezenţi au avut posibilitatea să ia Aghiasmă Mare, din patru vase de mari dimensiuni, care au fost pregătite încă din ajun și așezate în curtea locașului de cult.

Comentarii Facebook


Știri recente