Botezul, bucurie a întregii comunități din Albacete, Spania

Credincioșii ortodocși români din Parohia „Sfântul Dionisie Exiguul” din Albacete, Spania, s-au bucurat la acest sfârșit de săptămână de vizita arhierească a Preasfințitului Părinte Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei. Ierarhul a slujit aici Sfânta Liturghie, iar în cadrul acestei slujbe a săvârșit Taina Sfântului Botez pentru fiica preotului paroh Sebastian Hogea, alături de care au slujit pr. prof. dr. Constantin Pătruleanu de la Biserica Udricani din București, pr. Dumitru Toadere din Valencia și pr. Dan Cucul din Villarrobledo, după cum ne informează site-ul episcopiaspanieiportugaliei.es.

A fost o sărbătoare a întregii comunități parohiale, așa cum ar trebui să fie de fiecare dată când un nou-născut primește botezul, așa cum spunea Preasfințitul Timotei în cuvântul adresat credincioșilor.

Preasfinția Sa le-a vorbit despre Taina Sfântului Botez, despre importanța botezului creștin la copii, arătând că în perioada primară această taină era o serbare a unei comunități întregi, nu doar a familiei copilului. Din păcate, de-a lungul anilor s-a pierdut mult din această tradiție, lucru pe care îl vedem din faptul că astăzi botezul nu se mai oficiază în cadrul Sfintei Liturghii, ci la final. Oamenii au primit îndemnul de a se apropia de Biserică și de a fi conștienți în privința semnificației Tainei Botezului, de a vedea ce moment important este acesta pentru copil și de a nu cădea pradă doar distracției. Botezul nu înseamnă petrecerea organizată în cinstea nou-născutului, ci adevărata naștere a acestuia pentru Împărăția lui Dumnezeu, prin afundarea în apa botezului.

Un alt moment important din viața Parohiei Albacete a fost anul trecut, pe 18 septembrie, când Părintele Episcop Timotei a fost prezent în mijlocul credincioșilor de aici pentru a le sfinți biserica amenajată într-o hală închiriată începând cu 1 iunie 2011. Parohia a fost înființată în iulie 2009, însă fiind inițial pentru toată provincia s-a slujit în primii doi ani la Villarrobledo, unde fusese deja închiriată o biserică catolică.

Despre spațiul actual, părintele Sebastian Hogea spune că l-au amenajat în așa fel încât credincioșii să poată lua parte în număr mare la sfintele slujbe, dar fără a neglija activitățile extraliturgice, care dau și ele dinamism parohiei: „De la 1 iunie 2011 ne-am mutat la Albacete pentru că între timp am reușit să cunosc oamenii și am închiriat hala în care ne aflăm astăzi. Am compartimentat-o așa încât să o putem folosi pentru serviciul liturgic, cam jumătate este pentru serviciul liturgic, cu o catapeteasmă din cărămidă ornamentală în stil tradițional, iar alte spații pentru diferite proiecte precum școala parohială, diferite proiecte culturale și sociale, precum și o bibliotecă și cancelaria parohială”.

Potrivit statisticilor oficiale, în Albacete sunt în momentul de față aproximativ 1.800 de români, dar numărul real al acestora poate fi mai mare.

Comentarii Facebook


Știri recente