Bogăția și sărăcia sunt prilej de a ne apropia de Dumnezeu și de semeni – Patriarhul Daniel

Patriarhul Daniel a vorbit în Duminica a 26-a după Rusalii la Catedrala Patriarhală despre bogăție și sărăcie ca modalităţi prin care putem înainta pe calea mântuirii.

„Bogăția și sărăcia nu sunt un scop în sine. Ele sunt prilej de a ne apropia sau a ne îndepărta de Dumnezeu și de semeni”.

„Nici bogăția și nici sărăcia nu ne aduc mântuirea în sine, ci modul în care folosim bogăția și modul în care transformăm sărăcia materială într-o bogăție a sufletului prin credință, rugăciune și cultivarea virtuților”, a spus Preafericirea Sa.

Alături de Patriarhul României, la Sfânta Liturghie a slujit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal.

”Bogăția nu este rea în sine

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat, în contextul citirii Evangheliei de la Ioan 12:16-21 aferentă acestei duminici, că „bogăția nu este rea în sine”, pentru că ea vine de la Dumnezeu.

„Bogatul nu este judecat aspru de Dumnezeu pentru că era bogat, pentru că bogăția lui a venit pe neașteptate de la Dumnezeu, ci este judecat pentru că nu a mulțumit lui Dumnezeu pentru bogăție și nu a dăruit săracilor nimic din ceea ce a avut el din belșug”.

Potrivit Preafericirii Sale, bogatul căruia i-a rodit ţarina din pilda Duminicii a 26-a după Rusalii a devenit un om lacom. Din cauza patimii lăcomiei, el a decăzut spiritual.

„Bogatul nu are niciun merit, pentru că rodirea țarinei pe neașteptate a fost o surpriză făcută lui de Dumnezeu ca să vadă cum se comportă când deodată recolta este atât de mare încât nu se aștepta”.

„El şi-a îngropat sufletul în cele materiale și prin aceasta el a decăzut din calitatea de ființă spirituală, cugetătoare, iubitoare de Dumnezeu și de semeni la nivelul ființei biologice care doar mănâncă, bea și se odihnește”.

Patriarhul a amintit de cuvintele dinspre finalul textului biblic, …vor cere de la tine sufletul tău, şi a subliniat că acestea implică ideea unei judecăţi, a unei evaluări a modului în care a fost trăită viaţa de fiecare om în parte.

„Evanghelia ne arată că moartea trupului are o semnificație spirituală. Ea ne desparte bunurile trecătoare ale acestei vieți”.

„Omul care a adunat averi materiale multe, dar nu a adunat lumină în sufletul său, va merge cu suflet gol, pustiu și întunecat în lumea cealaltă”, a explicat Părintele Patriarh.

Îmbogățirea în Dumnezeu

Pilda rostită de Mântuitorul Hristos se încheie prin versetul: „Aşa se întâmplă cu cel ce-şi adună comori sieşi şi nu se îmbogăţeşte în Dumnezeu” (Luca 12:21).

În acest context, Patriarhul a precizat cum ne putem îmbogăţi în Dumnezeu.

„Prin lumina credinței, a pocăinței, a gândurilor curate, a cuvintelor și a faptelor bune din iubire smerită și milostivă și această iubire devine lumina sufletului nemuritor care după moartea trupului merge în ceruri. De aceea, lumina din suflet nu o poate lua moartea”.

„Moartea doar desparte sufletul de trup, dar sufletul când se desparte de trup se limpezește și are conștiința tuturor faptelor și cuvintelor din timpul vieții pământești. De aceea, sufletele pot să plece întunecate sau luminate din viața aceasta, ori îmbogățirea cu darurile spirituale se face prin rugăciune, nevoință, post, săvârșirea faptelor bune, prin viață curată”.

Cei care nu au posibilităţi materiale prin care să vină în sprijinul aproapelui lor pot face milostenie din bogăția sufletului.

„Prin rugăciune pentru sănătatea și mântuirea semenilor. Gândul și cuvântul bun spus unui om care are nevoie de o încurajare”.

„O prezență lângă un om singur și uitat de rude este o faptă de milostenie, o vizită la un bolnav este o faptă de milostenie care nu costă bani, ci doar bunătate sufletească”, a spus Patriarhul Daniel.

În timpul Sfintei Liturghii, Patriarhul l-a hirotonit diacon pe tânărul teolog Alexandru Cantoriu, pe seama Catedralei Patriarhale.

Patriarhul s-a rugat lui Dumnezeu să-i dăruiască multă sănătate noului diacon şi familiei sale, dar şi tuturor credincioşilor care se roagă împreună cu slujitorii Catedralei Patriarhale.

Credincioşii au primit din partea Patriarhului României iconiţe cu Maica Domnului cu Pruncul Iisus Hristos.

Tot duminică la Sfânta Liturghie a fost citită Pastorala Sfântului Sinod la prima duminică a Postului Naşterii Domnului.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook


Știri recente