Bogăția poate deveni o piedică în calea mântuirii atunci când oamenii se leagă de bogățiile materiale ca de ultima realitate

În toate lăcașurile de cult din Patriarhia Română s-a citit, astăzi, 24 noiembrie 2013, în a doua Duminică din Postul Nașterii Domnului, Pericopa Evanghelică care ne prezintă Pilda Dregătorului bogat și Păzirea poruncilor de la Sfântul Evanghelist Luca, capitolul XVIII, versetele de la 18 la 27. În cuvântul de învățătură rostit în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reședința Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat învățăturile ce reies din fragmentul evanghelic.

„Această Evanghelie ne arată de fapt că bogăția poate deveni o piedică în calea mântuirii atunci când oamenii se leagă de bogățiile materiale ca de ultima realitate. Desigur, Biserica a rânduit ca această Evanghelie să fie citită acum în perioada Postului Nașterii Domnului ca un îndemn la milostenie, la săvârșirea faptelor bune de ajutorare a semenilor noștri”, a explicat Patriarhul României.

Tânărul bogat din evanghelia de astăzi a vândut averile sale, le-a împărțit săracilor și a devenit apoi ucenic al Mântuitorului, a arătat Preafericirea Sa.

„Tradiția Bisericii spune că după un an de luptă cu el însuși acest tânăr s-a hotărât să urmeze sfatul Mântuitorului Iisus Hristos, a vândut averile sale și le-a împărțit averile sale și a devenit ucenic al lui Iisus. Se pare că a ajuns mai târziu episcop în Asia Mică. Deci, Hristos Domnul a prevăzut posibila convertire a acestui tânăr bogat tocmai pentru că întrebarea sa a fost una sinceră. Avem de a face aici nu cu o convertire sau o schimbare rapidă a omului, ci cu una lentă. Există oameni care își schimbă viața atunci când se întâlnesc cu Iisus într-o clipită cum a fost Zaheu vameșul. Există alții care au nevoie de lupte interioare cu ei înșiși până ajung să se decidă să facă o schimbare radicală în viața lor”.

Nu este suficient să fim evlavioși și să nu facem rău nimănui, ci este nevoie să facem și mult bine, a mai adăugat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

„Evanghelia după Sfântul Evanghelist Luca ne arată că nu este suficient să fim evlavioși și virtuoși, să ne rugăm mult, să fim oameni cinstiți, să nu facem rău nimănui, ci este nevoie să facem și mult bine în jurul nostru. Degeaba nu facem rău nimănui dacă nu facem mult bine celor care au nevoie de ajutorul nostru. Acestea făcând noi în această perioadă și anume, întărind evlavia, rugăciunea înmulțindu-o, spovedania și împărtășania, să nu uităm și de milostenie și anume, dacă nu avem bunuri materiale sau bani sau hrană să dăm altora cel puțin să facem milostenie cu o rugăciune pentru un om bolnav, pentru un sărac, o mână de ajutor. O prezență pentru un om singur este o faptă bună, un cuvânt de încurajare pentru cel descurajat este o faptă de milostenie”.

Duminica viitoare Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a XV-a după Rusalii.

Comentarii Facebook


Știri recente