Bogăția nu este piedică spre mântuire, nici sărăcia virtute, atrage atenția PS Timotei Prahoveanul

„Aș vrea să rețineți faptul că omul bogat nu s-a dus la muncile iadului pentru că era bogat, iar cel sărac nu s-a dus în rai datorită sărăciei lui”, a spus duminică Episcopul vicar Timotei Prahoveanul reflectând asupra Parabolei bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr.

„Bogăția nu este întotdeauna o piedică pentru a ajunge înaintea lui Dumnezeu, iar sărăcia nu este nici ea virtute”, a subliniat ierarhul.

Preasfinția Sa a explicat că săracul Lazăr a moștenit Împărăția lui Dumnezeu pentru că nu s-a revoltat niciodată împotriva stării în care se afla.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a slujit în Parohia prahoveană Bărăitaru, unde a sfințit lăcașul de cult al comunității, în urma efectuării unor ample lucrări de restaurare.

PS Timotei Prahoveanul sfințește catapeteasma Bisericii din Bărăitaru ©Trinitas TV / Radu Guță

În predica rostită la Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a insistat asupra nevoii de milostenie și de compasiune între oameni.

„Așa cum ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur, nu săracii au nevoie de bogați pentru un blid de mâncare, ci bogații au nevoie de săraci pentru că fără ei nu pot ajunge înaintea lui Dumnezeu”.

”Evanghelia nu ne oferă numele bogatului fără inimă

Preasfinția Sa a semnalat că numele celor care nu au arătat niciodată milă nu sunt pomenite înaintea lui Dumnezeu.

„Evanghelia nu ne oferă numele bogatului fără inimă, fără suflet, care nu s-a milostivit măcar o dată la vreun ospăț să-i ofere din rămășițe, dacă nu din bucatele sale îmbelșugate”.

„În schimb, numele celor care au suferit în viața aceasta, ale celor care i-au mulțumit lui Dumnezeu chiar și când au avut mai puțin sau uneori nimic sunt reținute înaintea lui Dumnezeu așa cum s-a reținut și numele săracului Lazăr”.

PS Timotei Prahoveanul la sfințirea Bisericii din Bărăitaru ©Trinitas TV / Radu Guță

„Dacă avem mai mult belșug decât alții să-l oferim și celor care au mai puțin. Niciodată să nu fim singuri la masa de sărbători, la masa din ziua pomenirii celor adormiți și cu alte prilejuri”, a îndemnat ierarhul.

”Dumnezeu nu rămâne nimănui dator

PS Timotei Prahoveanul a amintit la finalul predicii că sfințirea bisericii parohiale este un moment important pentru comunitate și că numele ctitorilor vor fi pomenite mereu în rugăciuni.

„Odată cu trecerea noastră, locuințele, casele noastre, grădinile nu vor mai vorbi despre noi. Dar va vorbi întotdeauna fapta unui credincios care a reușit să picteze o icoană sau mai multe, să facă un clopot, un covor,  o Evanghelie, sau altceva din cele care trebuiesc bisericii”.

„Dacă într-o zi nu va mai avea cine ne pomeni, ne va pomeni Biserica, întrucât ea îi pomenește mereu pe «fericiții și pururea pomeniții ctitori»”.

„Dumnezeu nu rămâne nimănui dator”, a subliniat Episcopul vicar Timotei Prahoveanul.

PS Timotei Prahoveanul se roagă pentru ctitorii Bisericii din Bărăitaru ©Trinitas TV / Radu Guță

Drept dovadă, ctitorii bisericii resfințite duminică au fost pomeniți în cadrul unei slujbe oficiate imediat după târnosire.

Biserica din Bărăitaru este închinată Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

Foto credit: Trinitas TV / Radu Guță

Comentarii Facebook


Știri recente