Boboteaza la românii ortodocși din Ungaria

De Praznicul Botezului Domnului în toate parohiile din Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria a fost săvârșită rânduiala sfințirii Aghesmei celei Mari, după Sfânta Liturghie. Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a slujit Sfânta Liturghie Arhierească și sfințirea Aghesmei Mari la Catedrala Episcopală din Giula, împreună cu Părintele Vicar Eparhial Pavel Ardelean și cu Părintele Secretar Eparhial Gabriel Roșu, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

De Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, PS Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, s-a aflat la Capela românească din Budapesta, unde împreună cu un frumos sobor de preoți au sărbătorit pentru prima dată hramul Așezământului monahal românesc din Budapesta, dedicat acestui mare Sfânt al Bisericii noastre Ortodoxe. Din soborul slujitor au făcut parte și Părintele Protosinghel Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc și Exarhul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Părintele Aurel Becan, Protopopul Seghedinului și Consilierul cu Asistența Socială, Părintele Marius Maghiaru, parohul comunității românești din Budapesta și Părintele Ieromonah David Pop, superiorul acestui Așezământ monahal și conducătorul Centrului Cultural și Pastoral-Misionar „Sfântul Vasile cel Mare”, din Budapesta, care la finalul Sfintei Liturghii a fost hirotesit întru Singhel. Parohia românească din Budapesta, Așezământul monahal și Centrul Cultural și Pastoral-Misionar funcționează în incinta imobilului rămas ca moștenire din partea Fundației Gojdu de mai bine de o sută de ani, pentru nevoile spirituale ale credincioșilor ortodocși români care trăiesc în capitala Ungariei.

Ieri, 8 ianuarie 2010, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, însoțit de Părintele Consilier Administrativ-Bisericesc Calinic Covaci și de Emanuel Văduva, a săvârșit, potrivit unei tradiții instituite în anii trecuți de Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie al Oradiei, la vremea aceea Episcopul Giulei, sfințirea cu Aghiazmă Mare a instituțiilor românești aflate în Giula: Grădinița Românească, Școala Generală și Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu”, cu toți copiii sau elevii care sunt înscriși la aceste instituții de învățământ, Centrul de Informare și Documentare al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, sediul Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria și Consulatul General al României de la Giula.

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…