BNR: Cum arată noua bancnotă pe care figurează Ecaterina Teodoroiu

Banca Națională a României (BNR) a lansat vineri noua bancnotă circulatorie de 20 de lei, pe care este reprezentată eroina națională Ecaterina Teodoroiu. Mugur Isărescu, guvernatorul instituției, a prezentat în premieră imaginea noii bancnote care va fi pusă în circulație miercuri, de Ziua Națională a României.

Bancnota este prima cu putere circulatorie din România pe care este reprezentată o femeie. Înaintea ei, BNR a emis o bancnotă aniversară, la Centenarul Marii Unirii, pe care apăreau Regele Ferdinand și Regina Maria. Bancnota respectivă nu a fost introdusă în circulația monetară, ea a fost emisă doar pentru colecționare.

Pe bancnotele pe care instituția le-a pus în circulație de-a lungul timpului au mai fost reprezentate figuri feminine, dar acestea au fost întotdeauna reprezentări alegorice, nu figuri istorice reale.

Chipul Ecaterinei Teodoroiu a fost ales deoarece a fost prima femeie ofițer din armata română și „întruchipează, prin destinul său exemplar, puterea și sacrificiul de care femeile au dat și continuă să dea dovadă în societatea noastră”, a spus guvernatorul Mugur Isărescu.

Aversul bancnotei care va intra în circulație de Ziua Națională. Foto: BNR

BNR își propune să se implice astfel în promovarea rolului major jucat de personalitățile feminine în istoria și societatea românească.

Aversul noii bancnote. Foto: BNR

Guvernatorul BNR a precizat că, odată cu lansarea acestei bancnote, BNR reia o tradiție în istoria bancnotelor românești, completând seriile deja aflate în circulație și cu una cu valoarea nominală de 20 de lei.

„Se definitivează astfel o convergență de cupiuri. Valoarea nominală de 20 de lei era singura care nu se regăsea în structura noastră de cupiuri, dacă o comparăm cu structura de cupiuri a monedei Euro”, a spus Mugur Isărescu.

De aceea, tot vineri, guvernatorul a lansat în circuitul numismatic replica primei bancnote de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881. Tirajul este 30.000 de exemplare, distribuite prin sucursalele regionale BNR din Bucureşti și județele Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş.

Ecaterina Teodoroiu în uniformă de cercetaș. Foto: Facebook / Liga Studenților – LS Iași via Daniel Siegfriedsohn

Știați că…?

  • Prezența insignei Cercetașilor României pe bancnota cu Ecaterina Teodoroiu se explică prin faptul că eroina a fost membră a organizației.
  • Ioana Moruş, nora surorii mai mici a Ecaterinei Teodoroiu, a povestit: „S-a înrolat ca infirmieră, fiind în pluton cu fratele ei, Nicolae, care a murit în braţele ei. În acel moment, ea a schimbat hainele de infirmieră cu cele de soldat ale fratelui său şi atunci a plecat la luptă. Când s-a înrolat, şi-a tăiat părul, avea o coadă mare. După moartea ei, în cufărul ei au fost găsite ia, o batistă, fusta cu care a plecat de acasă, haina de soldat şi părul pe care şi l-a tăiat.”
  • Părul eroinei se păstrează la casa memorială din Târgu Jiu. În fotografia de mai sus, eroina își poartă în jurul gâtului cosițele pe care avea să le tundă mai târziu.

Vezi și:

Foto credit: Banca Națională a României

Comentarii Facebook


Știri recente