Bisericile din Brădetu şi Bâltişoara au fost resfinţite de Mitropolitul Olteniei

Bradetu 1

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a resfinţit două sfinte locaşuri de închinare din judeţul Gorj. Sâmbătă, 25 noiembrie, a fost oficiată slujba de resfinţire a Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Parohia Brădetu, iar duminică a fost resfinţită Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Bâltişoara.

Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” a fost ridicată între anii 1911 – 1933 de enoriaşii parohiei îndrumaţi de preotul paroh Gheorghe Drăgătoiu şi sfinţită de PS Vartolomeu Stănescu, Episcopul Râmnicului.

În ultima perioadă, lăcaşul a suferit ample lucrări de renovare a interiorului şi exteriorului şi de refacere a picturii, lucrări efectuate cu sprijinul credincioşilor păstoriţi de preotul paroh Vasile Popescu şi a Consiliului local al Primăriei Mătăsari. Pentru implicarea în realizarea acestor lucrări, părintele Vasile Popescu a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor.

În urmă cu 200 de ani, documentele menţionează în localitatea Brădetu existenţa unui schit de călugări cunoscut sub numele de Schitul haiducilor, după numele lui Tudor Vladimirescu, iar în urmă cu 75 de ani, 9 fice ale satului s-au călugărit la Mănăstirea Gura Motrului, multe din ele suferind persecuţii în timpul regimului comunist, informează Biroul de Presă al Eparhiei.

Biserica este centrul vieţii noastre

În cuvântul rostit în parohia Brădetu, IPS Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre rolul şi importanţa Bisericii în iconomia mântuirii neamului omenesc. Un scriitor latin spunea că este mai de folos să existe cetăţi fără ziduri şi localităţi fără hotare, decât cetăţi fără locaşuri de închinare şi cinstire a lui Dumnezeu, a subliniat ierarhul.

Omul a fost învăţat să se roage şi să aducă jertfe lui Dumnezeu; încă de la creaţie a fost sădit în el nevoia de a aduce Domnului din roadele muncii sale şi de a se ruga împreună cu toată creaţia. În Vechiul Testament, Dumnezeu a rânduit reguli clare care arătau modul de aducere a jertfelor şi de cinstire a Creatorului. Aşadar, putem afirma că Biserica este centrul vieţii noastre, a spus IPS Irineu.

Vinde omul cel vechi din tine, vinde-ţi patimile şi astfel vei putea fi moştenitor al Împărăţiei cerurilor

Lăcaşul de cult resfinţit duminică a fost construit între anii 1864 – 1868, pe locul unei biserici din lemn construită în anul 1755. În ultimii ani au fost executate mai multe lucrări de restaurare a interiorului şi exteriorului bisericii, prin strădania credincioşilor îndrumaţi de preotul paroh Vasile Ovidiu Lăpăduş şi cu sprijinul Consiliului local al Primăriei Runcu.

În cuvântul rostit după Sfânta Liturghie, Mitropolitul Olteniei a detaliat câteva din învăţăturile desprinse din textul evanghelic din Duminica 30 a după Rusalii.

Dacă şi noi, precum tânărul bogat din Evanghelie, Îl vom întreba pe Dumnezeu: Bunule Învăţător, ce să fac ca să moştenesc viaţa de veci? (Luca 18, 18), negreşit că ne va spune şi mie, şi ţie, că trebuie să lepădăm povara păcatelor, să lăsăm în urmă toată întinăciunea, tot ceea ce ne împiedică să mergem pe drumul către mântuire şi să urmăm Mântuitorului Iisus Hristos.

Ierarhul a afirmat că îndemnul Vinde toate câte ai şi le împarte săracilor şi vei avea comoară în ceruri şi vino de urmează Mie (18, 22), poate fi interpretat şi ca: Vinde tot ceea ce eşti tu şi vino de urmează Mie.

Adică, vinde omul cel vechi din tine, vinde-ţi patimile, leapădă ceea ce este rău în tine, mărturiseşte-ţi păcatele prin Taina Spovedaniei şi Taina Euharistiei şi astfel vei putea fi moştenitor al Împărăţiei cerurilor, acolo unde Mântuitorul ne cheamă permanent,  a subliniat IPS Irineu.

În concluzie, Înaltpreasfinţia Sa a spus că duminica aceasta ne atrage atenţia asupra faptului că  viaţa veşnică şi Împărăţia lui Dumnezeu se dobândesc cu păzirea poruncilor, cu mărturisirea păcatelor făcută cu părere de rău, cu hotărârea de a nu le mai repeta, şi, în primul rând, cu iubire de Dumnezeu şi de aproapele nostru.

În semn de apreciere pentru ostenelile depuse la renovarea şi împodobirea sfântului locaş, părintele Vasile Lăpăduş a primit rangul bisericesc de iconom, iar dl. Grigore Câmpeanu a primit din partea Mitropoliei Olteniei cea mai înaltă distincţie pentru mireni, „Crucea Sfântul Nicodim de la Tismana, clasa I”.

Comentarii Facebook


Știri recente