Biserici târnosite în prima zi a anului bisericesc

Pe 1 septembrie, când Biserica Ortodoxă a sărbătorit începutul anului bisericesc, în duminica a X-a după Rusalii, a Vindecării lunaticului, mai multe lăcașuri de cult transilvane au fost târnosite, iar credincioșii au avut bucuria de a se închina în Sfântul Altar.

Prima zi din anul bisericesc a fost o sărbătoare deosebită pentru credincioșii din Mediaș, care au participat în număr mare la sfințirea unei noi biserici din orașul de pe Târnave. Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a venit la Mediaș în această zi de început de toamnă, care a coincis în acest an cu Duminica a X-a după Rusalii, pentru a târnosi Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul După Zid, după cum aflăm din Ziarul Lumina. Lăcașul de cult a fost zidit în perioada 1999-2008, foarte aproape de zidul vechii cetăți medievale de pe Târnave, pe locul unor foste ateliere de tâmplărie. Zidirea bisericii este legată de preotul Gheorghe Iosif Urs, pensionat în 2007, iar actualul paroh Marcel-Roman Badiu a finalizat lucrările de construcție și le-a condus pe cele de pictare și de împodobire interioară și exterioară. Pictura bisericii este realizată în tehnica fresco, de Ioan și Eugen Mirică.

Ziua de sfințire a bisericii a fost, pentru credincioșii medieșeni, un moment istoric. Sutele de credincioși au umplut biserica și împrejurimile, iar IPS Mitropolit Laurențiu a fost înconjurat de un numeros sobor de preoți din care n-au lipsit cei doi slujitori ai Domnului amintiți mai sus, protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban, și alți preoți din oraș, dar și de mai departe.

Biserica a fost înconjurată, stropită cu apă sfințită și târnosită cu Sfântul și Marele Mir, iar la interior au fost așezate moaște de martir în piciorul Sfintei Mese. A urmat rânduiala sfințirii și împodobirii Sfântului Jertfelnic, a picturii și a icoanelor de pe catapeteasmă. Lăcașul de cult a primit ca ocrotitor și pe Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

După sfințire, IPS Mitropolit Laurențiu le-a explicat credincioșilor rânduiala târnosirii unei biserici și a subliniat importanța acestui moment în viața unei comunități. Credincioșii au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar și să se închine, iar apoi să participe la Sfânta Liturghie oficiată pe o scenă amenajată chiar pe strada din fața bisericii. Răspunsurile liturgice au fost date de corala Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din centrul Mediașului, iar între oaspeții prezenți amintim pe parlamentarul Gheorghe Roman, omul de afaceri Mircea Vescan și pe primarul Teodor Neamțu.

Biruința asupra răului

În cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit pe larg Evanghelia duminicală și a desprins principalele învățături ale textului biblic ce ne prezintă minunea vindecării fiului lunatic.

„Reținem din această Evanghelie că avem obligația ca, în grija avută față de familie și față de darurile făcute prin fiii noștri, să-L cuprindem în primul rând pe Dumnezeu în atenție, pentru a-i ocroti pe ei și pe cei dragi. Când înălțăm glas de rugăciune către Dumnezeu, toate celelalte nevoi care vin de aici de pe pământ se vor împlini. Vom întâlni într-adevăr pe Cel care ne va oferi tămăduire și răspuns la rugăciunile noastre. În al doilea rând, observăm că demonii se pornesc asupra oamenilor credincioși și sunt cei mai mari și cei mai aprigi dușmani ai omului. Cuvântul «diavol» înseamnă a separa, a despărți, a distruge. Niciodată diavolul nu vrea binele oamenilor și mai ales unitatea lor. Vindecările pe care le-a făcut Mântuitorul Hristos asupra celor demonizați ne arată că diavolul nu are putere asupra noastră de la sine, ci doar o îngăduință de la Dumnezeu pentru a ne pune la încercări și pentru ca noi să obținem biruință asupra lui. Nu există două forțe care se luptă una cu alta, Dumnezeu-binele și diavolul-răul. Dualismul acesta este condamnat de Biserică. Există o singură sursă a Binelui, iar răul nu vine de la Dumnezeu, ci de la modul în care împlinim sau nu voia Sa. Noi creăm răul în lume. Dacă folosim darul lui Dumnezeu și umblăm în căile Lui, răul trece pe lângă noi”, a spus ierarhul.

Apoi, IPS Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe preoții, credincioșii și autoritățile implicate în zidirea bisericii. Ca semn de apreciere pentru eforturile depuse, ierarhul l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele Marcel-Roman Badiu și a oferit acte de cinstire Consiliului și Adunării parohiale, primarului Teodor Neamțu și Consiliului local Mediaș, precum și celorlalți ctitori și binefăcători, între care și deputatul Gheorghe Roman și Mircea Vescan. Sărbătoarea s-a încheiat cu mulțumirile preotului paroh, care i-a oferit ierarhului în dar o icoană a Maicii Domnului.

Liturghie arhierească în Parohia Sucutard

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat duminică, 1 septembrie, Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Nicolae” din Parohia Sucutard, Protopopiatul Gherla. Din soborul de peste 20 de preoți și diaconi, a făcut parte inspectorul eparhial, pr. Nicolae Buda, protopopul de Gherla, Paul Isip, protopopul de Dej, Teofil Herineanu și alți preoți din parohiile învecinate. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie ortodoxă din Cluj-Napoca.

Sfânta Liturghie arhierească a fost precedată de binecuvântarea lucrărilor de reabilitare efectuate la biserica parohiei din Sucutard, ce a fost construită între anii 1891-1892. Locașul de rugăciune are o vechime de peste 120 de ani, iar din cauza stării avansate de degradare, în ultimii ani s-au realizat aici ample lucrări de renovare.

Au participat la Liturghia arhierească mulțime de credincioși din Sucutard și din localitățile din jur, precum și oficialități județene și locale. Credincioșii prezenți la slujbă s-au putut închina Icoanei Maicii Domnului, de la Mănăstirea Nicula, ce este păstrată în Muzeul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. Icoana a fost adusă sâmbătă seara de un sobor de preoți, când a fost primită în biserică și a fost purtată în procesiune de întreaga comunitate.

În cadrul cuvântului de învățătură, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a vorbit despre rolul familiei, al Bisericii și al școlii în educația copiilor și a tinerilor. Ierarhul a subliniat faptul că, într-o lume în care foarte mulți tineri au devenit pătimași, trebuie ca Hristos să intervină.

„Educarea tineretului înseamnă a îngriji dinainte ca sufletele lor să fie ferite de stricăciunea lumii și ca sămânța onestității sădită în ei să ajungă să încolțească fericit, prin neîncetate îndemnuri și exemple, apoi ca mințile lor să fie pătrunse de cunoașterea adevărată a lui Dumnezeu. Dacă cele trei instituții își dau mâna: Familia, Biserica și Școala, sunt toate șansele ca să nu se ajungă în starea în care, fiind pătimași de tot, să nu mai poată fi salvați”, a spus IPS Mitropolit Andrei. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a acordat distincția „Crucea Transilvană” parohului Grigore Moldovan, pentru misiunea desfășurată în cei 40 de ani de păstorire a Parohiei Sucutard. Această distincție a fost înmânată de IPS Părinte Mitropolit și primarului Vasile Lupu din comuna Geaca. Au fost acordate și diplome de aleasă cinstire tuturor celor care s-au implicat în lucrările de renovare ale bisericii.

Resfințirea bisericii din Parohia Habic

Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat din nou în mijlocul credincioșilor mureșeni. Înconjurat de un sobor de 17 preoți și 3 diaconi, a oficiat slujba de resfințire a bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Habic, Protopopiatul Reghin. Apoi, Întâistătătorul Eparhiei Alba Iuliei a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie pe o esplanadă amplasată în fața bisericii la care a asistat un număr foarte mare de credincioși veniți la întâlnirea fiilor satului cu ocazia marii sărbători a resfințirii locașului de închinare și la sărbătorirea a 560 de ani de atestare documentară a satului Habic.

Biserica, amplasată pe o colină în centrul localității, a fost construită în anul 1817, în formă de corabie. Din cauza instabilității terenului și a infiltrațiilor de apă au fost necesare ample lucrări de stabilizare și subzidire la turlă (înaltă de 27 metri) precum și la corpul bisericii, ziduri de sprijin și drenaje. A fost refăcut acoperișul și au fost pictate icoanele de pe iconostas. Toate acestea s-au făcut prin strădania parohului Iacob-Cristian Dolha, cu sprijinul sponsorilor, donatorilor și al vrednicilor credincioși din Habic.

Prezența ierarhului, aici, a adunat un număr foarte mare de credincioși veniți de pretutindeni, iar farmecul tainic a sărbătorii a fost sporit de hirotonirea întru preot a diaconului Ilie-Ionuț Truța pe seama Parohiei Coșlariu Nou, din Protopopiatul Blaj, județul Alba.

La sfârșitul slujbei, IPS Arhiepiscop Irineu a acordat Diplome de aleasă cinstire binefăcătorilor sfântului locaș, iar pentru realizările pe plan administrativ, întreprinse în cei șase ani de păstorire a comunității de credincioși din Habic, parohul Iacob-Cristian Dolha a fost hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâu roșu.

Începutul anului bisericesc la Oradea

La Catedrala episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, noul an bisericesc a fost întâmpinat cu multă bucurie duhovnicească, înălțându-se rugăciuni de mulțumire către Preasfânta Treime pentru anul bisericesc ce s-a scurs și cerându-se binecuvântarea lui Dumnezeu pentru anul ce a început.

Duminică, 1 septembrie 2013, Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârșită de către Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în prezența unui mare număr de credincioși. După citirea pericopei evanghelice, Chiriarhul Oradiei a rostit un bogat cuvânt de învățătură, în care a subliniat semnificațiile duhovnicești ale minunii săvârșite de Mântuitorul Iisus Hristos asupra tânărului bolnav, stăpânit de un duh necurat.

„Din cuvintele spuse de Mântuitorul Iisus Hristos după vindecarea lunaticului, că «acest neam de demoni nu iese decât cu rugăciune și cu post», înțelegem că nu din voința sa tânărul căuta să își facă rău și că boala ce o avea în trupul său nu era o simplă boală, o suferință a trupului, ci este vorba de o posesiune demonică, o stăpânire pusă de către un duh necurat, îngăduită de Dumnezeu pentru a ne arăta nouă că și această suferință umană extremă poate să fie vindecată, poate avea un leac, prin rugăciune și prin post”, a arătat PS Sofronie, care a adăugat că „rugăciunea și postul se nasc din credință, pentru că izvorul care îl duce pe omul bolnav, și pe cei din jurul său, să postească și să se roage, este credința că puterea lui Dumnezeu poate să vindece orice boală și orice neputință”.

Așa cum a mai precizat ierarhul, „credința, rugăciunea și postul sunt armele pe care noi, creștinii, le avem ca să luptăm cu răul din lume, cu răul din noi, cu răul care bântuie în lumea aceasta și care caută să pună stăpânire pe inimile și mințile cât mai multor oameni, de la gesturi de răutate asupra aproapelui sau asupra propriei persoane, până la setea și pornirea ce vine din adâncul inimii, de a face rău unor grupuri mari de oameni, ce este urmată de vărsare de sânge, astfel fiind pornite războaiele în cursul istoriei pământești. Cum putem noi să ne opunem acestei lucrări nefaste asupra lumii? Numai prin armele pe care Domnul Iisus Hristos ni le pune la îndemână, respectiv credința puternică, rugăciunea și postul”.

PS Episcop Sofronie a adăugat că oamenii au primit credința ca dar de la Dumnezeu, iar aceasta „crește și se întărește dacă noi înșine avem grijă de ea și o cultivăm, prin fapte ale credinței, și mai ales prin rugăciune și prin post. Prin rugăciune, ce ne ține în permanentă legătură cu Dumnezeu, atât împreună, în rugăciunea comunitară a Bisericii, cât și în rugăciunea personală, acasă. La rugăciune trebuie adăugat și postul, care constă nu doar în înfrânarea de la consumul alimentelor de origine animală, ci și oprirea de la săvârșirea faptelor rele, de la gânduri și vorbe necurate”.

La încheierea programului liturgic, PS Sofronie a mulțumit cu recunoștință Atotputernicului Dumnezeu, Preacuratei Fecioare Maria și tuturor sfinților pentru binefacerile primite pe parcursul anului bisericesc ce a trecut, invocând ajutorul și puterea Preasfintei Treimi pentru noul an în care s-a intrat. Ierarhul și-a exprimat bucuria pentru continuarea în ritm susținut a lucrărilor de construcție de la noua Catedrală episcopală din Oradea, unde, în ciuda crizei actuale, în paralel cu placarea exterioară a sfântului locaș cu piatră de Podeni și marmură roșie, efectuată în proporție de 55 la sută, s-au finalizat și lucrările la scările de acces din fața catedralei, cu sprijinul autorităților județene și locale și prin dania credincioșilor.

Târnosirea bisericii noi din Parohia Ortelec

Duminică, 1 septembrie, o nouă biserică a fost sfințită în Episcopia Sălajului. Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul Ortelec al Municipiului Zalău, a fost târnosită de către Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de un sobor de 31 de preoți și diaconi.

Întrucât vechea biserică din Ortelec era situată înspre ieșirea din localitate, multor persoane le era greu să se deplaseze pe o distanță atât de mare, așa încât s-a luat hotărârea ridicării unei noi biserici mai spre centrul satului. Astfel, în anul 2006, parohul Nicolae Gudea a purces la ridicarea noului locaș de cult, lucrări care au fost finalizate în acest an.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Petroniu a hirotonit întru diacon pe tânărul Călin Blaga, urmând ca în duminica următoare acesta să fie hirotonit preot misionar pe seama Protopopiatului Zalău, dar cu scopul de a săvârși slujbele bisericești în biserica veche din Ortelec. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Gloria Dei” al Bisericii „Sfântul Ștefan” din Zalău, cor dirijat de către profesoara Maria Porumb.

Pentru întreaga activitate desfășurată, parohului Nicolae Gudea, care este și revizorul contabil al Episcopiei Sălajului, i-a fost acordată distincția „Crucea Sălăjană”. Aceeași distincție a fost acordată, dar de data aceasta pentru mireni, lui Gabriel Chiș. De asemenea, PS Episcop Petroniu a acordat diplome de apreciere persoanelor care au ajutat în mod special la ridicarea noii biserici.

Târnosirea bisericii din Negoiu

Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, s-a aflat sâmbătă, 31 august, în mijlocul credincioșilor din satul Negoiu, filie a Parohiei Lunca Cernii de Sus din Protopopiatul Deva, pentru a târnosi biserica cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”.

După oficierea slujbei de târnosire a bisericii, PS Gurie a săvârșit slujba Sfintei Liturghii, mulțumind Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile aduse asupra preotului paroh și a enoriașilor săi. În cuvântul de învățătură, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a amintit despre importanța familiei, formată din bărbat și femeie, și despre ispitele care încearcă să distrugă unitatea acesteia. La final, pentru strădaniile depuse în renovarea bisericii, pr. Marius Iovan a fost hirotesit în treapta de iconom stavrofor.

Biserică sfințită în Seini

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a târnosit biserica de lemn în stil maramureșean, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, înălțată în Parohia Seini II, Protopopiatul Baia Mare. Piatra de temelie a fost pusă în anul 2003, iar în 10 ani preotul și credincioșii au construit o biserică monumentală.

După oficierea Sfântei Liturghii și după ce a rostit un cuvânt de învățătură, PS Iustin Sigheteanul a hirotesit pe parohul Ionuț Călin Gheorghe în rangul de iconom stavrofor. De asemenea, ctitorii importanți au primit diploma „Act Ctitoricesc”, iar binefăcătorii, în frunte cu primărița orașului Seini, Gabriela Florica Tulbure, au primit diplome de vrednicie.

Comentarii Facebook


Știri recente