Biserici închinate Sfinților Apostoli Petru și Pavel în Mitropolia Olteniei

Duminică 29 iunie, de praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, mai multe locașuri de închinare din Mitropolia Olteniei își vor sărbători hramul. Printre acestea, Biserica „Sfinții Apostoli” din Craiova este cunoscută ca fiind una dintre cele mai vechi ale municipiului. Situată pe strada cu același nume, foarte aproape de centrul istoric al orașului, biserica este monument istoric și datează din jurul anului 1783. Istoria atestă ridicarea ei prin strădania preotului Hristea, primul slujitor, și a boierului Matei Brânzan. De altfel, foarte mult timp sfântul lăcaș a fost cunoscut sub numele de Biserica „Popii Hristea”, a cărui memorie a fost păstrată de credincioși pentru dăruirea cu care a slujit acest sfânt locaș.

În municipiul Râmnicu Vâlcea, după cum ne-a transmis Diac. Gheorghe Cioiu, Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost construită la inițiativa și cu osteneala preotului paroh Ion Bănuță și a enoriașilor, între anii 1990 și 2002. La data de 29 iunie 2002, sfântul lăcaș a fost târnosit de către vrednicul de pomenire, Inaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. Tot la Vâlcea, Schitul „Sfinții Apostoli”, ce face parte din Ansamblul monahal de la Mânăstirea Horezu, își prăznuiește ocrotitorii spirituali. Aflat la nord de biserica cea mare a Mânăstirii Horezu, Schitul a fost construit în anul 1698, în timpul Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu.

În municipiul Caracal, Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost ridicată în anul 1832 și reclădită din temelii în perioada 1938 – 1934, după proiectul cunoscutului architect al vremii, Iulius Mariani.

La Târgu Jiu, Biserica dedicată Sfinților Apostoli se numără printre cele mai importante monumente istorice ale orașului. Este situată pe așa numita „Axa Brâncuși”, alături de Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului. Marele sculptor a participat personal la sfințirea bisericii, legându-se sufletește de acest loc pe care, din proprie inițiativă, l-a ales pentru a centra spațial cele trei lucrări ale sale.

În zi de prăznuire ai celor doi mari apostoli ai creștinătății, la Biserica „Sfinții Apostoli” din Craiova, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, iar la Biserica „Sfinții Apostoli” din Râmnicu Vâlcea, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Comentarii Facebook


Știri recente