Biserică veche de peste 200 ani, binecuvântată de Episcopul Lucian

Episcopul Lucian al Caransebeşului a sfinţit duminică lucrările exterioare efectuate la biserica din Sasca Română, locaş de cult care datează din 1771.

Biserica are hramul „Nașterea Maicii Domnului”.

După slujba de sfinţire, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie.

„Avem aici o tradiție bisericească și spirituală frumoasă, nu în zadar la Sasca Română au fost dintotdeauna români ortodocși care și-au iubit Biserica strămoșească și bineînțeles și-au iubit țara. I-am cinstit astăzi pe sfinții care au binecuvântat acest spațiu carpato-danubiano-pontic, de la Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat și până la sfinții cuvioși din secolul 20 și sfinții martiri și mărturisitori din închisorile comuniste”, a declarat Episcopul Lucian.

Episcopul Lucian l-a hirotesit sachelar pe părintele paroh Nicolae Udrescu, iar ctitorilor și binefăcătorilor le-a oferit Diploma de excelență „Episcop Iosif Traian Badescu”. Foto credit: Episcopia Caransebeşului

 

Ierarhul a reamintit chemarea pe care o avem, să devenim misionari ai lui Hristos.

„Suntem chemați cu toții astăzi, prin glasul evangheliei care s-a citit în cadrul Sfintei Liturghii, la propovăduirea evangheliei și la apărarea și mărturisirea dreptei credințe”.

„În aceste vremuri complicate trebuie și noi să fim mai activi din punct de vedere pastoral și să-i îndemnăm și pe credincioșii noștri să fie mărturisitori ai evangheliei lui Hristos în vremuri grele”, a spus Părintele Episcop Lucian.

Biserica din Sasca Română a fost construită în 1771, în stil baroc simplu, pe fundație din piatră, cu zidurile din piatră și cărămidă, cu bolta din lemn și acoperiș din lemn acoperit cu tablă, informează episcopia.

A fost construită pe locul unei biserici mai vechi din lemn, de la care s-a păstrat chivotul.

Resfinţirea bisericii a avut loc în data de 24 octombrie 2010, fiind oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Iconostasul este pictat pe piele de capră și fixat pe tâmpla de lemn în stil neobizantin, pe la 1758, de către un pictor sârb din Biserica Albă, fapt care conduce la ipoteza că biserica actuală este refăcută pe la 1771 și vechea tâmplă a fost mutată din biserica mai veche din lemn, în cea nouă.

Foto credit: Episcopia Caransebeşului

Comentarii Facebook


Știri recente