Biserica veche a Mănăstirii Predeal a fost resfințită (Video)

Vechiul locaș de cult al Mănăstirii “Sfântul Nicolae” din Predeal, județul Brașov, a fost resfințit în Duminica a 5-a după Paști (29 mai 2016). Slujba de resfințire şi Sfânta Liturghie au fost officiate de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.

03

Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată în curtea mănăstirii. În soborul slujitor s-au aflat ieromonahi, amintindu-l aici pe duhovnicul mănăstirii, protosinghelul Teofil Șerban, protopopul de Săcele, Sorin Șerban, precum și numeroși preoți din Brașov, Țara Bârsei și din alte părți.

Apostolatul creștinilor

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a explicat credincioșilor învățăturile transmise de Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care se prezintă dialogul Mântuitorului Iisus Hristos cu femeia samarineancă.

Sfântul Evanghelist Ioan menționează că mulți au crezut în Mântuitorul Iisus Hristos la cuvintele femeii. După ce a pus-o la un examen, Mântuitorul Iisus Hristos s-a descoperit femeii în mod direct ca fiind Mesia, Cel rânduit de Dumnezeu și așteptat de poporul ales. Când ne întâlnim noi în mod direct cu Hristos? Când ni se descoperă și ne spune «Eu sunt!» dacă nu la Sfânta Liturghie când ne împărtășim? În Taina Euharistiei noi devenim purtători de Hristos, pentru ca mergând mai departe să ne îndeplinim apostolatul rânduit nouă și lucrarea pe care Dumnezeu vrea să o împlinească în lume prin noi, a subliniat ierarhul.

La final, Părintele Mitropolit a oferit distincția “Crucea șaguniană pentru laici” primarului din Predeal, Liviu Cocoș, și familiei Elena și Marius Usturoi. Distincția “Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna” a fost oferită familiei Carmen și Cristian Grigore. De asemenea, mai mulți binefăcători, precum și obștea mănăstirii condusă de maica stareță Spiridona Mihu și Consiliul local Predeal au primit acte de cinstire.

Cu ocazia vizitei pastorale la Predeal, IPS Mitropolit Laurențiu a fost declarat cetățean de onoare al orașului. Diploma și însemnele orașului i-au fost înmânate de primarul Liviu Cocoș. De asemenea, primarului din Predeal a prezentat tuturor costumul popular specific orașului brașovean. Credincioșii au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina și au cinstit capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, păstrat într-o raclă la Catedrala mitropolitană din Sibiu și adus spre închinare la Predeal.

***

Biserica “Sfântul Nicolae” a mănăstirii a fost restaurată în ultimii ani. Zidit în perioada 1819-1820, pe locul unde la 1774  exista o veche biserică de lemn, locașul de închinare a fost readus la frumusețea de altă dată prin ample lucrări începute în 2002. S-a îndepărtat umezeala, s-a reparat exteriorul, s-a schimbat șindrila de pe acoperiș, s-a restaurat pictura interioară și s-a rezidit Sfânta Masă. Toate aceste lucrări au fost binecuvântate prin slujba de sfințire oficiată de IPS Mitropolit Laurențiu care a târnosit locașul cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită, a sfințit pictura și a înveșmântat Sfânta Masă.

 

Comentarii Facebook


Știri recente