Biserica și familia, cei mai importanți factori în recuperarea consumatorilor de droguri

Poliția Română a identificat anul acesta 12 noi substanțe psihoactive pe piața drogurilor din România, care nu a fost afectată de pandemie. Ministerul de Interne se luptă cu fenomenul, dar implică și societatea civilă, iar Biserica nu lipsește din acest efort. Studiile arată că dependenții care caută ajutor la Biserică au cele mai mari șanse de salvare. La fel și cei care au familia aproape.

Protoieria Sector 4 din Capitală desfășoară din 2019 un parteneriat cu Agenția Națională Antidrog (ANA) a Ministerului Afacerilor Interne. Clerici tineri și implicați în activitățile de tineret participă la formările organizate de agenție.

Părintele Vlad Mîndru, slujitor la Biserica Sf. Cuv. Daniil Sihastrul, din Sectorul 4 al Capitalei, a fost unul din beneficiarii acestor sesiuni de formare. El s-a confruntat cu mai multe cazuri de consum de droguri. „Până acum nu am întâlnit un final fericit”, spune el. „Un fost coleg de liceu a murit din cauza aceasta.”

Cine ajunge să consume droguri?

Cei care devin consumatori sunt adesea persoane cu suflet foarte sensibil și deosebit de emotive. Adesea aleg această cale pe fondul destrămării sau disfuncționalității familiilor, explică Părintele Vlad Mîndru.

„Spre deosebire de alte păcate, în consumul de droguri consumatorul este el însuși victimă”, spune el. „Odată ce s-a instalat dependența, nu se mai pot opri. Ajung să consume nu intenționat, pentru că vor, ci pentru că nu mai pot altfel.”

De aceea, au nevoie să fie abordați altfel decât cei care fac răul cu intenție. O mare problemă la ei este că se simt foarte nesiguri, nu mai au încredere în nimeni, nu pot rămâne angajați nicăieri într-un serviciu și se izolează de lume.

Dar chiar și în această însingurare ajung să le facă mult rău apropiaților. „Consumul de droguri este o problemă comunitară, nu individuală”, afirmă Părintele Vlad Mîndru.

„Coeziunea familiei e absolut esențială”

De aceea, familia și comunitatea sunt esențiale în recuperarea din dependența de droguri.

„Există un studiu important și un exemplu de bună practică în Islanda. Această țară a avut la un moment dat o mare problemă: 30% din tinerii lor consumau droguri”, povestește Părintele Vlad Mîndru.

Islanda are trei luni pe an în care lumina zilei strălucește și pe timp de noapte, iar oamenii sunt foarte distanți, ceea ce se răsfrânge și în relațiile dintre părinți și copii.

„Au făcut o cercetare sociologică amplă și au constatat că cei care aveau cel puțin o activitate împreună cu familia la sfârșit de săptămână renunțau mai ușor la consumul de droguri”, povestește părintele.

Atunci autoritățile au făcut o campanie prin care au sfătuit familiile să aibă activități cu copiii cel puțin o dată pe săptămână. „Coeziunea familiei e absolut esențială”, spune părintele Vlad Mîndru.

De asemenea, deoarece consumul de droguri este o activitate foarte mult influențată de anturaj, părinții au fost sfătuiți să nu le mai permită copiilor și adolescenților să iasă seara neînsoțiți de un adult.

Studiu: Biserica, cea mai bună cură de dezintoxicare

Experții ANA le relatează preoților participanți la formările lor despre o cercetare referitoare la consumul de droguri realizată de Universitatea din București.

Una dintre concluzii a fost că cea mai mică rată a consumului de droguri se înregistrează în rândul copiilor crescuți în familii care frecventează Biserica.

Studiul a mai constatat că cea mai bună rată de reușită a dezintoxicării se înregistrează la consumatorii care se apropie de Biserică.

„Astfel, familia și Biserica sunt factorii esențiali care previn și totodată opresc consumul de droguri”, concluzionează părintele.

„Consumatorii ajung la Biserică pentru că au nevoie de altceva decât le pot oferi psihologii și polițiștii”, spune Părintele Vlad Mîndru. „Perspectiva noastră este total diferită, pentru că încercăm să-i înțelegem, să le oferim o mână întinsă fără să-i judecăm absolut deloc.”

„Trebuie să înțelegem că, după o scurtă perioadă, de la început, absolut toți consumatorii regretă faptul că ei consumă”, explică părintele.

„Apoi se împart în două: cei cărora nu le pasă, nu au motivație de a lupta, și cei care vor să iasă. Dintre aceștia, unii ajung la biserică și au nevoie de cineva cu multă răbdare”, continuă el. „Pentru că ei au nevoie nu de ceva fizic, ci de sprijin sufletesc.”

Sfaturi pentru tineri

Părintele le oferă două sfaturi importante tinerilor. Primul este să evite orice contact cu drogul sau cu anturajele în care acesta se consumă.

„Drogul produce daune sistemului nervos de la primul consum, acționează de prima dată. Și, pentru că îți dă o stare ca nimic altceva, se va instaura adicția psihologică. Ea te face să-ți dorești mai mult”, adaugă el.

„Însă, odată devenit consumator, rămâi consumator pe viață. Chiar dacă te-ai lăsat, oricând poți reveni”, avertizează el.

De aceea trebuie evitată orice atingere de aceste substanțe și orice amestec cu anturaje care favorizează consumul lor.

Al doilea sfat al părintelui este ca tinerii, chiar dacă se feresc de anturajele toxice, totuși să nu le întoarcă spatele celor pe care îi bănuiesc că se apropie de droguri. „Tocmai izolarea îi face victime sigure”, spune el.

Dar în acest proces de a le fi alături consumatorilor au neapărat nevoie de ajutoare: părinții, mentorii, profesorii, comunitatea.

De asemenea, tinerii trebuie să anunțe imediat profesorii sau poliția dacă sesizează prezența unui posibil racolator în școala sau anturajul lor. „În general, consumatorii sunt și distribuitori care încearcă să-i racoleze pe alții, fiindcă au nevoie de bani. Pot fi foști elevi care dau târcoale școlii sau alții asemenea”, spune Părintele Vlad Mîndru.


Cursurile oferite în cadrul parteneriatului încheiat de Protoieria Sector 4 din Capitală și Agenția Națională Antidrog (ANA) i-au fost foarte utile părintelui. „Avem acces la date care nu sunt accesibile prin cărți, sunt practice. Învățăm să descoperim și să consiliem consumatorii.”

În baza parteneriatului, preoții din protoierie au întâlniri periodice, schimburi de informații și bune practici cu experții ANA, participă la cursuri de formare, primesc date actualizate și realizează, în cooperare cu ANA, campanii de informare a tinerilor cu privire la problema consumului de droguri.

Foto credit: Freepik.com

Comentarii Facebook


Știri recente