Biserica şi Evanghelia lui Hristos sunt destinate tuturor popoarelor – Episcopul Varlaam Ploieşteanul

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a explicat la Catedrala Patriarhală în Duminica a XIII-a după Rusalii de ce „Biserica şi Evanghelia lui Hristos sunt destinate tuturor popoarelor”.

Pornind de la pericopa care înfăţişează lucrătorii răi şi lucrătorii buni, Episcopul vicar patriarhal a accentuat în predica rostită în timpul Sfintei Liturghii cuvintele Mântuitorului care trimit la neamurile păgâne: „De aceea vă spun că împărăţia lui Dumnezeu se va lua de la voi şi se va da neamului care va face roadele ei (Matei 23:43)”.

Ierarhul a apreciat că deseori „Mântuitorul şi Sfintele evanghelii ne arată această taină a Bisericii ca taină a mântuirii tuturor popoarelor, nu numai a poporului ales”.

În acest scop, „Mântuitorul şi-a început şi desfăşurat cea mai mare parte a activităţii sale publice în Galileea, numită Galileea neamurilor pentru mulţimea locuitorilor de alte neamuri”, a spus Preasfinţia Sa.

Eforturile Domnului Hristos de a propovădui Evanghelia nu s-au oprit numai între hotarele Ţării Sfinte.

„Mântuitorul Hristos a ieşit în afara graniţelor sfinte mergând în părţile Tirului şi ale Sidonului pentru a propovădui Evanghelia, arătând în felul acesta că la mântuire sunt chemate toate popoarele”, potrivit Părintelui Episcop.

Ierarhul i-a îndemnat apoi pe credincioşi la neuitarea datoriei ce o au în calitate de creştini.

„Nu trebuie să uităm nicio clipă că nu doar despre poporul ales este vorba aici, ci este vorba şi despre Israelul cel Nou, despre poporul creştin de pretutindeni care de asemenea trebuie să aducă roadă la bună vreme”.

„Roada aceasta înseamnă împlinirea Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos în fiecare clipă a vieţii noastre ca într-adevăr şi noi să moştenim împreună cu cei chemaţi Împărăţia Cerurilor”, a conchis Episcopul Varlaam Ploieşteanul.

Răspunsurile liturgice au fost oferite la Slujba Utreniei de Grupul Psaltic „Tronos al Catedralei Patriarhale, iar la Sfânta Liturghie de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.

Foto Credit: Iulian Dumitraşcu / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente