Biserica „Sfinții Voievozi” din Râmnicu Sărat și-a sărbătorit hramul

Biserica Sfinții Voievozi din Râmnicu Sărat, județul Buzău, și-a sărbătorit, miercuri, 8 noiembrie 2017, hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. La sărbătoarea cinstirii ocrotitorilor lăcașului de cult au participat și reprezentanți ai autorităților județene și locale.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Arhiepiscopiei. La finalul slujbei, IPS Ciprian a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii și slujitorii lăcașului, trecuți la cele veșnice, informează Biroul de Presă al Eparhiei.

În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre rolul sfinților îngeri în istoria mântuirii neamului omenesc. Ierarhul a evidențiat, în mod special, lucrarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și cinstirea de care aceștia se bucură în rândul creștinilor.

După rostirea omiliei, Părintele Constantin Cataramă i-a mulțumit Arhipăstorului Buzăului și Vrancei pentru binecuvântarea adusă credincioșilor din această comunitate parohială și i-a oferit în dar o icoană.


Biserica Sfinții Voievozi a fost ctitorită în anul 1755. În timpul Revoluției lui Tudor Vladimirescu din 1821, lăcașul de rugăciune a fost ars, fiind reclădit din temelie de vornicul Constantin Neculescu și soţia sa, Maria. A fost sfinţit pentru prima dată de Episcopul Dositei al Buzăului, iar mai târziu, după alte reparaţii şi îmbunătăţiri, de Episcopul Chesarie.

În perioada 1950-1951, biserica a fost consolidată şi pictată cu ajutorul enoriaşilor. Resfinţirea a fost oficiată de Episcopul Antim Angelescu, la data de 8 noiembrie 1951. Ultimele lucrări de renovare au avut loc între anii 2005-2006, după care lăcașul de cult a fost binecuvântat, în ziua de 3 septembrie 2006, de Arhiepiscopul Epifanie Norocel.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente