Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Reșița și-a cinstit ocrotitorii. Lăcașul de cult a fost translatat în perioada regimului comunist

Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Reșița, translatată în perioada regimului comunist, și-a sărbătorit hramul. La slujbă oficiată, în data de 8 noiembrie 2017, de PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și de PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, au participat numeroși credincioși.

Înainte de a săvârși Sfânta Liturghie, cei doi ierarhi au sfințit o troiță ce a fost construită în curtea lăcașului de cult. Aceasta a fost ridicată în amintirea celor ce au luptat pentru dreapta credință de-a lungul timpului, dar în special în perioada comunistă. Totodată, a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru toți slujitorii, ctitorii și binefăcătorii biserici, notează site-ul oficial al Eparhiei.

La finalul slujbei, Părintele Episcop Nicodim și-a exprimat bucuria de a fi în biserica în care a slujit ca ierodiacon.

La invitația PS Lucian, am venit aici, la Biserica Petru Iacob în ziua de prăznuire a ocrotitorilor. În această biserică am venit încă din copilărie, fiind aici în vizită la niște rude. După aceea, am venit aici ca ierodiacon. N-am mai văzut această biserică de peste 30 de ani. A fost translatată, e bine că se păstrează, e bine că nu s-a demolat, chiar dacă s-au construit blocuri pe locul unde a fost această biserică, a spus Preasfinția Sa.

La rândul său, PS Lucian a evidențiat importanța momentului sfințirii troiței dedicate tuturor celor care au apărat Ortodoxia în timpul regimului comunist.

Am sfințit o troiță pe care părinții de aici și credincioșii au ridicat-o cu multă evlavie și în memoria ctitorilor acestei biserici, dar și în memoria tuturor celor care au apărat Ortodoxia în timpul regimului comunist, pentru că știm în octombrie 1985 această biserică a fost translatată, a evidențiat Episcopul Caransebeșului.

Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil a fost construită în anul 1872 şi se află în centrul civic al municipiului Reşiţa. În anul 1985, autorităţile comuniste au translatat 55 de metri lăcaşul de cult şi l-au înconjurat de blocuri.

Foto credit: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente