Biserica Sfântului Antonie din centrul Capitalei

În centrul Capitalei, în apropierea Bisericii Sfântul Anton-Curtea Veche, se văd astăzi urmele unui alt lăcaș de cult, integrate în spațiul public. Istoria consemnează pe locul acela biserica „Sfântul Anton” – Pușcărie, care aparținea închisorii din imediata apropiere a Hanului lui Manuc. La 23 martie 1847, un incendiu puternic devasta jumătate de București. 12 biserici au ars atunci, printre acestea numărându-se și acest lăcaș de cult.

„Ne aflăm lângă Biserica Sfântul Anton, cea care a existat până la 1847. A existat aici timp de 112 ani pentru că ea a fost construită la 1735 și era în curtea unei pulberării, mai târziu a fost și o închisoare, și era cu circuit închis, adică nu era pentru publicul larg. La 1847 a ars, iar atunci s-a întâmplat o minune pentru că au fost scoase două icoane ale Sfântului Antonie cel Mare din focul acela. Una dintre ele a mers la biserica Sfântul Gheorghe Vechi, cealaltă a mers la biserica Buna Vestire, Biserica Domnească, cea care se află în apropiere și care acum poartă în amintirea acestei biserici hramul Sfântul Antonie cel Mare”, a precizat pentru TRINITAS TV părintele paroh Gheorghe Zaharia de la Biserica ‘Sfântul Anton’-Curtea Veche.

Odată cu reamenajarea centrului vechi al Capitalei a fost scos în evidență și locul pe care se afla vechiul lăcaș de cult.

„De acest loc aproape că nu se mai știa nimic despre el. Prin osteneala preoților anteriori s-a făcut o amenajare ca să nu fie profanate ruinele de trecători și neștiutori. Anul acesta, prin osteneala Primăriei Capitalei ruinele care erau la nivelul solului s-a hotărât ca să fie ridicate puțin pentru a scoate în evidență locul unde a fost Sfânta Biserică și cu această ocazie s-a pus în valoare ca un adevărat monument istoric”, a mai menționat părintele Gheorghe Zaharia.

Icoana Sfântului Antonie cel Mare va fi purtată în procesiune, cu prilejul hramului Bisericii Curtea Veche, până la ruinele vechiului lăcaș de cult.

„În ajunul hramului ne-am gândit pentru prima dată după 165 de ani de când a ars biserica Sfântului Antonie cel Mare și pentru că a fost amenajată să facem o procesiune la această biserică. La ora 16:00 va fi această procesiune unde după ce vom merge acolo vom oficia slujba Sfântului Acatist a Sfântului Antonie cel Mare. La ora 17:30 ne vom întoarce în Sfânta Biserică și vom săvârși Vecernia, iar de la ora 19:00 slujba Litiei”, a mai mărturisit părintele paroh.

Biserica ‘Sfântul Antonie’ – Curtea Veche este cel mai vechi lăcaș de cult din Capitală, fiind zidită între anii 1558-1559.

Comentarii Facebook


Știri recente