Biserica Sfântul Ștefan din Cetatea Băniei în haine de sărbătoare

Biserica din cartierul craiovean Lunca Jiului a îmbrăcat astăzi, 27 decembrie 2013, haine de sărbătoare pentru a-și cinsti așa cum se cuvine ocrotitorul spiritual, Sfântul Arhidiacon Ștefan. Bucuria credincioșilor, veniți în număr mare la eveniment, a fost sporită de prezența Întâistătătorului Bisericii din Oltenia, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu, care, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Un moment emoționant și unic în viață l-a trăit cu acest prilej tânărul Cristian Ceaușu care a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.

La finalul slujbei religioase Mitropolitul Olteniei a rostit cuvânt de învățătură despre viața și faptele Sfântului Arhidiacon Ștefan, primul dintre cei șapte diaconi ai Bisericii creștine, aleși de sfatul celor doisprezece Apostoli și cel dintâi martir al Bisericii lui Hristos. „Sfântul Ștefan a primit învățătura de credință de la Mântuitorul Iisus Hristos prin Sfinții Apostoli, agonisind cu adevărat lumina dumnezeiască a înțelepciunii, făcându-și trupul și viața lăcaș al Sfîntului Duh. Prin el se împlinește ceea ce Mântuitorul ne-a spus: …nu vă îngrijiți cum, sau ce veți răspunde, sau ce veți zice, pentru că Duhul Sfânt vă va învăța ce trebuie să spuneți.(Luca 12, 12). Așa se face că Sfântul Ștefan îi combătea pe înțelepții iudei ai vremii în așa fel încât aceștia nu puteau să aibă vreun cuvânt împotriva lui, căci într-adevăr Duhul Sfânt grăia în el. Pentru a-i aduce cinstire Biserica i-a alcătuit Sfântului Ștefan cunună de cântări și cuvinte duhovnicești, pentru că însuși numele său se traduce „cel încununat”, adică cel care a primit cununa de la Dumnezeu. Îl încununăm și noi prin cântările noastre în zi de slăvit praznic, pentru că vrednic a fost să ajungă în ceata fericiților din Împărăția Cerurilor și, totodată, să rămână model pentru toți oamenii care doresc să meargă pe calea mântuirii, pe calea ce duce la viața veșnică în Împărăția lui Dumnezeu. Așadar, praznicul Sfântului Arhidiacon Ștefan reprezintă o încununare a celor trei zile de sărbătoare dedicate măritului praznic al Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Trei zile în care am trăit momentul Betleemului, al nașterii Pruncului Iisus și am simțit căldura și lumina Sfântului Duh transmisă nouă de către de Cel care s-a născut în ieslea din Betleem. Iar Sfântul Ștefan cel încununat de Mântuitorul Hristos, încununează la rândul lui sărbătoarea Nașterii Domnului și dă nădejde vieții noastre prin faptul că mijlocește pentru noi, că se roagă pentru noi înaintea tronului ceresc” a spus IPS Irineu. În partea de încheiere a cuvântului de învățătură, Înaltpreasfinția Sa l-a felicitat pe părintele paroh, prof. univ. dr. Ștefan Reșceanu, care sărbătorește la 27 decembrie atât ziua numelui cât și ziua de naștere, și pe toți cei care poartă numele Sfântului Ștefan.

Biserica aflată sub purtarea de grijă a Sfântului Arhidiacon Ștefan, situată în cartierul Lunca Jiului din Craiova, a fost ridicată în perioada anilor 1996 – 2006, cu sprijinul credincioșilor din parohie și prin strădania preotului paroh Ștefan Reșceanu. Piatra de temelie a sfântului locaș a fost așezată de vrednicul de pomenire Nestor Vornicescu, mitropolitul de atunci al Olteniei.

(Articol realizat de Diacon Gheorghe Cioiu)

Comentarii Facebook


Știri recente