Biserica Sfântul Gheorghe – Nou și-a sărbătorit al doilea hram

Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din Capitală a fost ieri, 6 decembrie, în sărbătoare, cu ocazia praznicului Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitor al sfântului lăcaș. Sute de credincioși din Capitală s-au închinat la racla ce adăpostește mâna dreaptă a Sfântului Nicolae, care se păstrează în această biserică.

În mijlocul credincioșilor acestei parohii s-a aflat Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a oficiat Sfânta Liturghie și le-a vorbit celor prezenți despre viața și minunile Sfântului Ierarh Nicolae. Preasfinția Sa a arătat că familia în care s-a născut Sfântul Nicolae era o familie creștină, de oameni înstăriți, importantă pentru Biserică, deoarece fratele mamei sfântului, care purta același nume, Nicolae, era arhiepiscop. După istorisirea vieții sfântului ierarh, Preasfinția Sa a arătat că oamenii fac pomenirea Sfântului Nicolae pentru ca și ei să se împărtășească din viețuirea sa sfântă și din lucrarea sa, care rămâne un model pentru toți păstorii Bisericii.

„La Evanghelia de astăzi am ascultat un fragment din predica Mântuitorului nostru Iisus Hristos în care rostește fericirile. Sfântul Ierarh Nicolae și-a făcut din aceste fericiri un program de viață. Cu adevărat el a fost un om sărac cu duhul, iar sărăcia aceasta a duhului s-a manifestat în multa lui bunătate, în multa lui smerenie și modestie, în înțelegerea pe care a avut-o pentru toți semenii săi, mai ales pentru cei aflați în dificultate. A fost un om care a fost prigonit pentru dreptate, pentru numele Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Nicolae a fost un păstor al Bisericii, care a plâns împreună cu păstoriții săi aflați în suferință. A fost un predicator al Evangheliei care, însetat după dreptate, a predicat tuturor căutarea și cultivarea păcii, a dreptății și a înțelegerii între oameni. A fost un om curat cu inima, de aceea s-a învrednicit să fie atât de plăcut lui Dumnezeu și atât de cinstit de oameni”, a arătat PS Varlaam Ploieșteanul.

În continuare, Preasfinția Sa a subliniat că, pentru viața sa curată și pentru meritele sale, Sfântul Nicolae a câștigat darul facerii de minuni, Împărăția cerurilor și viața veșnică. „Fericirile se încheie cu această garanție: „Bucurați-vă în ziua aceea și vă veseliți că plata voastră multă este în ceruri!” (Luca 6, 23). Care este plata pe care a primit-o Sfântul Ierarh Nicolae? Aceasta este subliniată în troparul sfântului. El a câștigat cu smerenia cele înalte și cu sărăcia cele bogate. Într-o lume în care atât de mulți dintre noi căutăm să dobândim cinstirea și prețuirea oamenilor din jurul nostru, când de multe ori prin căi necinstite căutăm să ajungem în fruntea semenilor noștri, Sfântul Ierarh Nicolae ne învață că cele înalte, adică prețuirea lumii acesteia și dobândirea Împărăției cerurilor, se câștigă cu smerenie și cu modestie”, a spus Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul.

La final, PS Varlaam i-a îndemnat pe cei prezenți la milostenie și la imitarea vieții Sfântului Nicolae, pentru ajutorarea copiilor și a bătrânilor care au nevoie de rugăciunile și ajutorul semenilor lor. Părintele paroh Emil Nedelea Cărămizaru i-a mulțumit Preasfinției Sale pentru sfaturile oferite credincioșilor și pentru binecuvântare.

(Articol publicat în Ziarul Lumina din 7 decembrie 2013)

Comentarii Facebook


Știri recente