Biserica Sfânta Treime din Craiova și-a sărbătorit hramul

Una din bisericile de referință din Craiova, vechi paraclis voievodal ctitorit de familia domnitorului Barbu Știrbei, și-a sărbătorit hramul de praznicul Sfânta Treime. Așezată în zona centrală a orașului, străjuită de statuia marelui voievod Mihai Viteazul și de monumentul domnitorului Barbu Știrbei care este amplasat chiar în curtea sfântului locaș, Biserica paraclis mitropolitan „Sfânta Treime” a fost luni, 9 iunie, loc de pelerinaj pentru sute de credincioși care au venit să-și plece genunchii la rugăciune în zi de mare praznic împărătesc, după cum ne-a precizat Diac. Gheorghe Cioiu.

Momentele liturgice dedicate evenimentului au început din seara Duminicii Rusaliilor cu slujba de Priveghere și au continuat în ziua praznicului cu slujba Utreniei și Sfânta Liturghie săvârșite la altarul amenajat în pridvorul bisericii de către un numeros sobor format din preoții si diaconii sfântului locaș și de alți preoți invitați. La finalul Sfintei Liturghii părintele Iulian Mirea a pus la inima credincioșilor cuvânt de învățătură despre semnificația dogmatică a Sfintei Treimi, subliniind faptul că în această a doua zi după sărbătorirea pogorârii Sfântului Duh Îl cinstim pe Însuși Dumnezeu în treimea persoanelor Sale: Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Sfântul Duh.

Momentele liturgice s-au încheiat cu o slujba de Parastas întru pomenirea ctitorilor și binefăcătorilor sfântului locaș și o procesiune în jurul bisericii, având în frunte icoana Sfintei Treimi și Sfânta Evanghelie. De asemenea, în zi de hram, peste 600 de pachete cu dulciuri și alimente au fost împărțite tuturor celor prezenți.

Biserica „Sfânta Treime” din Craiova este o bijuterie arhitectonică, reclădită în secolul al XVIII-lea pe vechi temelii, de cunoscutul arhitect și restaurator francez André Leucomte de Nouy, cu sprijinul financiar al principilor Alexandru și Dimitrie Știrbei. Prima biserică în stil brâncovenesc a fost ridicată aici de jupâneasa Dumitrana Știrboaica între anii 1765-1768. Ulterior, la lucrările de înfrumusețare și reconsolidare a bisericii au participat și membrii familiei princiare Știrbei: marea vorniceasă Ecaterina Bibescu și mai ales fiul ei, marele logofăt și viitorul domn al Țării Românești, Barbu Știrbei. Din fondurile bisericii s-a construit în 1890 un dispensar medical pentru persoanele sărace, care a funcționat aici până în 1939.

Comentarii Facebook


Știri recente