În ziua prăznuirii Sfintei Mucenițe Filofteia, la 7 decembrie 2012, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului a vizitat Parohia „Sfânta Filofteia” din incinta Spitalului Județean de Urgență din Râmnicu Vâlcea. Cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a transmis Arhidiacon Ioan – Liviu Găman.
Sărbătoarea a început cu Acatistul Sfintei Filofteia, slujba Utreniei și a continuat cu Sfânta Liturghie.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a prezentat pe scurt viața, faptele de milostenie și martiriul Muceniței Filofteia, îndemnându-i pe credincioși la o viață curată, de post, rugăciune și mărturisire în această perioadă de meditație duhovnicească, până la marea sărbătoare a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. „Sfânta Filofteia a fost o rugătoare către Dumnezeu și este un model pe care noi creștinii îl urmăm mai departe, pentru că sfinții sunt aceia care se roagă pentru noi și noi ne rugăm ca ei să fie rugători la Bunul Dumnezeu așa cum este Sfânta Muceniță Filofteia.”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor și ostenitorilor acestui sfânt locaș, după care preoții slujitori au oficiat pentru credincioșii prezenți Taina Sfântului Maslu.
La plecare tuturor celor prezenți le-au fost împărțite iconițe, cărticele de rugăciuni și pachete cu alimente.
Sărbătoarea de astăzi a reunit la biserica din incinta Spitalui Județean, preoți, personal medical, pacienți și sute de credincioși din municipiu și din împrejurimi.
Piatra de temelie a Bisericii cu hramul „Sfânta Filofteia” din incinta Spitalului Județean de Urgență Vâlcea a fost pusă în urmă cu un deceniu, în anul 2002 de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. Pe data de 5 septembrie 2012 a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, eveniment la care a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, care a acordat gradul onorific de Iconom stavrofor părinților slujitori Mihai Bălăceanu și Emanoil Popescu pentru construirea sfântului locaș.