Biserica Sf. Nicolae din ostrovul Mănăstirii Cernica va fi sfințită duminică

Biserica Sf. Nicolae din ostrovul Mănăstirii Cernica va fi resfințită duminică, 2 decembrie 2018, în urma unor ample lucrări de restaurare efectuate în perioada 2003-2018.

Slujba va fi oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în jurul orei 11:00.

Programul liturgic din ziua sfințirii va începe cu Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, iar după târnosire va fi inaugurată și binecuvântată Casa Pelerinul II.

Biserica Sf. Nicolae din ostrovul Mănăstirii Cernica

Biserica Sf. Nicolae din ostrovul Mănăstirii Cernica a fost zidită pe locul a alte două biserici mai vechi: prima construită din lemn pe temelie de piatră, sub numele de Grădiștea Floreștilor, iar a doua, ridicată peste cea dintâi de marele vornic Cernica Știrbei în 1606.

Actualul lăcaș de cult, sfințit în 1815, a suferit mai multe avarii în urma cutremurelor din 1838, 1940 și 1977. De aceea a fost nevoie de refacerea pridvorului, a turlelor căzute la cutremurul din 1940 și de alte lucrări de consolidare.

În perioada 2016-2018 a fost restaurată pictura existentă și a fost pictat noul pridvor. Biserica are acum o nouă catapeteasmă, sisteme noi de încălzire, sonorizare și iluminat arhitectural.

Cu prilejul resfințirii, Biserica Sf. Nicolae va primi un al doilea ocrotitor, pe Sf. Proroc Ilie.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente