Biserica „Sfântul Gheorghe” de la Schitul Feredeu a fost demolată recent din cauza fisurilor apărute în urma cutremurului de peste 5 grade pe scara Richter din 6 iunie 2023. Sfântul lăcaș va fi reconstruit pe același amplasament până la finalul anului, au anunțat reprezentanții Arhiepiscopiei Aradului, citați de Agerpres.
Mănăstirea Feredeu a alocat suma de 1.700.000 de lei pentru construcție, planificând să slujească în noul lăcaș de Crăciun. Din vechea biserică a fost păstrată Sfânta Masă, care va fi reinstalată în noul altar. Finisajele vor fi realizate în următorii ani, cu bani din donații.
Complexul Monahal Feredeu cuprinde două zone distincte, o mănăstire aflată în vale și un schit localizat pe versantul vestic al Munților Zărand, în comuna Șiria.
În apropiere se află un izvor despre care credincioșii spun că are puteri vindecătoare, de unde și numele mănăstirii și schitului, derivat din maghiarul „furdo” (loc de îmbăiere).
Schitul Feredeu, locul de suflet al Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, datează din secolul al XVIII-lea și este amplasat sub vârful Izvorul Rece, la o altitudine de 427 metri, fiind unicul lăcaș monahal din Podgoria Aradului.
La Schitul Feredeu se poate ajunge pe drumul modernizat care urcă pe versantul abrupt sau pe traseul turistic local marcat cu bandă galbenă.
Un cutremur cu epicentrul între Lipova și Arad a avariat zeci de clădiri publice și sute de case din mediul rural în 6 iunie 2023. Între imobilele care au suferit avarii s-au numărat 18 școli, câteva biserici și trei clădiri ale Spitalului Județean.
Foto credit: Agerpres / Marian Buga