Biserica Schimbarea la Față din Galați și-a sărbătorit hramul

Astăzi biserica „Schimbarea la Față” din Galați și-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși, informează edj.ro

Slujba a fost urmată de un parastas la care au fost pomeniți toți ctitorii acestui vechi lăcaș de cult din centrul orașului de la Dunare. Un moment important l-a constituit sosirea în mijlocul credincioșilor a icoanei făcătoare de minuni de la Adam, aflata în tradiționalul pelerinaj în perioada postului Adormirii Maicii Domnuluii.

Ierahul locului a ținut un cuvânt de folos celor prezenți vorbindu-le despre minunile săvârșite de icoana Maicii Domnului, dar și despre importanța sărbătorii Schimbării la Față care este prin excelență aceea a îndumnezeirii naturii noastre omenești și a participării trupului nostru trecător la bunurile veșnice, care sunt mai presus de fire.

Istoric

Biserica greacă s-a întemeiat în 1886. Până atunci cu ocazia sărbătorilor religioase ale Comunității Elene din Galați se oficiau slujbe în biserica română. La 6 august 1866 s-a pus piatra de temelie a acestei biserici cu hramul „Scimbarea la Față”. Sfințirea bisericii s-a făcut la 6 august 1872 de către episcopul Melisedec Ștefănescu care la acea dată era episcop al Romanului. La intrarea principală, pe o placă de marmură, sunt gravate numele ctitorilor principali ai bisericii: Andreas Panas, Dimitrios Rodokanakis, Constantin Sakomanos. Cladirile din jurul bisericii erau destinate clericilor săi și scolii elene confesionale.

Comentarii Facebook


Știri recente