Biserica Scaune din Capitală va fi resfințită duminică

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Scaune din centrul Capitalei va fi resfințită duminică, în urma unui amplu proces de consolidare și restaurare.

Lucrările au durat 3 ani și au fost realizate cu fonduri europene.

A fost vorba de o finanţare nerambursabilă acordată prin Regio-Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, axa prioritară 5 „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”.

Biserica Scaune, după restaurare. Foto credit: Ziarul Lumina

Valoarea totală a proiectului a fost de 9.045.325,40 lei, din care finanţarea nerambursabilă 7.133.634,40.

Lucrările de consolidare au fost conduse de inginerul Mircea Podoleanu, consilier-coordonator în cadrul Sectorului monumente şi construcţii bisericeşti al Arhiepiscopiei Bucureştilor.


Biserica Scaune este situată în spatele Spitalului Colțea din centrul Capitalei. Conform pisaniei din 8 septembrie 1611, pe locul acela a existat o biserică de lemn. Biserica din piatră a fost ctitorită de neguțătorul Tănasie de la Târnova și nepotul sau, Stavro, fiind terminată în data de 8 septembrie 1705. Biserica a trecut prin restaurări în 1843 și 1878. După 1908 și până prin 1939 nu s-au mai oficiat slujbe în această biserică, fiind închisă și părăsită. Biserica a fost redeschisă după 1939, în urma reparațiilor realizate prin efortul preotului Gheorghe Prejneanu.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente