Biserica românilor ortodocşi din Lucca – Italia, sfinţită de cinci arhierei

Biserica Parohiei Lucca, Protopopiatul Toscana – Italia a fost târnosită pe 02 iunie 2016, de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, în prezenţa a mii de români, după cum ne-a precizat Constantin Ciofu, redactor Ziarul Lumina.

Aceasta este închinată Sfântul Antonie cel Mare, Tuturor Sfinţilor Români şi Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, ultimele două hramuri fiind primite în ziua de 02 iunie 2016.

Slujba sfinţirii a fost săvârşită de cinci ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif Mitropolitul Miropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, Preasfințitul Părinte Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Preasfințitul Părinte Timotei al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, şi Preasfințitul Părinte Episcop Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Cu prilejul sfinţirii, locaşul de închinăciune a fost împodobit cu flori, ornate cu steguleţe ce reprezintă culorile drapelurilor României şi Italiei. De asemenea, la intrarea în sfântul locaş au fost arborate steagurile României, Italiei şi al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Preasfinţitul Părinte Siluan a mulţumit reprezentantului administraţiei locale din Lucca pentru că a fost prezent la slujba Sfinţirii şi l-a felicitat cu ocazia Zilei Naţionale a Italiei. Ierarhul a avut urări de bine şi pentru poporul italian, aflat în sărbătoare, exprimându-şi dorinţa că drumul pe care îl parcurg românii alături de italieni în aceste momente de încercare, va duce spre izbândă.

Preşedintele Regiunii Lucca, Luca Menesini, a mărturisit că este desosebit de emoţionat pentru că se află în biserica românilor ortodocşi din Lucca, salutând prezenţa la eveniment a ierarhilor din ţară şi străinătate.

„Acest moment istoric este important pentru românii din Regiunea Lucca, dar şi pentru italienii care locuiesc aici. Sfinţirea acestei biserici are loc chiar în ziua când aniversăm Ziua Republicii. În această zi s-a aprobat constituţia ţării noastre, care cuprinde printre altele articole ce fac referire la vieţuirea noastră în pace, la libertate şi la solidaritate”, a precizat Luca Menesini.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Laurenţiu a explicat rânduiala sfinţirii unei biserici, remarcând importanţa acestei slujbe.

„Biserica trebuie să fie oferită lui Hristos pentru ca El să o primească şi să sălăşluiască în ea. Actele săvârşite de noi nu sunt simbolice, ci reale, pentru că ne-am rugat să vină Duhul Sfânt să sfinţească acest templu”, a subliniat ierarhul.

A urmat Sfânta Liturghie, oficiată de soborul ierarhilor, preoţilor şi diaconilor, în prezenţa multor credincioşi îmbrăcaţi în costume naţionale. După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre importanţa existenţei bisericii în viaţa oamenilor şi despre mărturisirea dragostei lui Hristos.

„Prin Biserică, Hristos umple lumea de dragostea Sa. Noi renaştem în biserică prin Botez, iar Hristos ne umple de dragostea lui. Când vedem o biserică, nu ne putem gândi la altceva decât la dragostea lui Hristos pentru noi, care este asemănătoare cu cea pe care a avut-o pentru tâlharul de pe cruce. Nu este frumuseţe fără adevăr, iar adevărul nu este fără dragoste”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

La finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan şi-a manifestat bucuria pentru că s-a împlinit momentul deosebit din viaţa Parohiei Ortodoxe Lucca şi a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, ca prima biserică ortodoxă românească cu pictură murală să se sfinţească.

Înaltpreasfințitul Părinte Iosif a conferit parohului de la Lucca Crucea Mitropolitană din partea Mitropoliei Miropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. Părintele Mitropolit al românilor din  Europa Occidentală și Meridionale a mulţumit părintelui paroh Liviu Marina-Fiţ, familiei Preacucerniciei Sale, Consiliului Parohial, Comitetului Parohial şi tuturor celor care au contribuit la împodobirea bisericii cu pictură, catapeteasmă, mobilier şi cu toate obiectele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

În semn de preţuire pentru osteneala depusă, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a dăruit bisericii românilor ortodocşi din Lucca un fragment din moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, primit de la Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi o părticică din moaştele Sfântului Mucenic Iachint. Ierarhul românilor ortodocşi din Italia a oferit apoi o Gramată Episcopală Consiliului Parohial al Parohiei Ortodoxe Lucca, menţionând că în fiecare an, în ziua de 2 iunie biserica Lucca îl va serba pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava ca ocrotitor.

Comentarii Facebook


Știri recente