Biserica Parohiei Vasile Goldiș din Protopopiatul Ineu a fost sfințită

În duminica a VIII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din satul Avram Iancu, Parohia Vasile Goldiș unde a sfințit biserica cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfinții Trei Ierarhi”. La sosire, chiriarhul, însoțit de preotul Iacob Bupte, vicar-eparhial, a fost întâmpinat cu un cuvânt de bun venit de părintele Moise Nica, protopopul Ineului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, de copiii și tinerii satului, care au oferit Înaltpreasfinției Sale flori, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, axat pe citirile biblice ale zilei (I Cor. 1 și Mat. 14), sub titlul „Biserica și pâinea”, Înaltpreasfinția Sa a arătat că nu doar o dată Mântuitorul a săturat mulțimile. „Ucenicul iubit, Sfântul Ioan, în acest context, redă și cuvintele Mântuitorului despre pâinea vieții, atunci când rostim în rugăciunea Domnească «pâinea noastră cea de toate zilele», neînțelegând doar pe cea materială, ci și pe cea spirituală; pâinea devine astfel realizarea comuniunii între oameni și o condiționează pe aceea cu Dumnezeu. Biserica o binecuvântează în sensul plenar, devenind Însuși Trupul Domnului Iisus Hristos, cu care se împărtășesc credincioșii. În Biserica-instituție întrevedem și pe ceea ce reprezintă casa lui Dumnezeu, în care încap credincioșii, în unitatea de care amintește Apostolul zilei și care totodată ilustrează evenimentul local. În legătura minunii propriu-zise, tot Sfântul Evanghelist Ioan arată că un tânăr a fost acela care a pus la îndemâna Sfinților Apostoli pâinile și peștii, dovedind altruism și generozitate față de semeni. Eroul național Avram Iancu, așa cum îl prezintă istoria țării și cea bisericească, al cărui nume îl poartă localitatea, întruchipează astfel de virtuți”, a spus IPS Timotei.

După săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, părintele paroh Pavel Purice a adresat cuvinte de mulțumire Înaltpreasfinției Sale, soborului de preoți, ctitorilor sfântului lăcaș, oficialităților prezente și credincioșilor. Satul Avram Iancu face parte din comuna Cermei și a luat naștere în anul 1925 prin emigrarea unor familii de moți din localitățile Arieșeni și Gârda. Biserica a fost construită între anii 1991 și 1995, în formă de navă, pe fundație de beton, zidită din cărămidă și acoperită cu țiglă. Pictura a fost executată în anul 1994 în tehnica fresco.

Lucrările de construcție a noii biserici au fost realizate și conduse de inginerul Nicolae Pașca, un bun fiu al satului, în memoria părinților săi înmormântați aici. Tot dânsul a suportat și lucrările de pictură din altar împreună cu Vasile Negrea, cărora, în semn de apreciere, IPS Timotei le-a conferit diplome de merit. În seara zilei, Înaltpreasfințitul Timotei a participat în Parohia Covăsînț, Protopopiatul Lipova, la deschiderea oficială a Festivalului Românilor de Pretutindeni, manifestare organizată de Parohia ortodoxă Covăsînț, în parteneriat cu alte instituții, între care Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Externe.

Comentarii Facebook


Știri recente