Biserica parohiei Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil din Montreal a fost sfințită după 17 ani. Slujba a fost oficiată de membrii sinodului mitropolitan

Parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Montreal, Canada, a fost sfințită în data de 23 septembrie 2017, după șaptesprezece ani de existență. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, și de Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei.

După oficierea slujbei, cei doi ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte 19 preoți, printre care și invitați din celelalte jurisdicții ortodoxe și membri ai Association du clergé orthodoxe du Québec. La eveniment au fost prezenți numeroși credincioși.

La finalul Sfintei Liturghii, în cuvântul adresat credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae a subliniat importanța evenimentului, transmite Alexandru Popovici din partea Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi.

Este important ca fiecare comunitate, ca și a dumneavastră acum, să aibă propriul lăcaș de închinare. Acesta prin sfințire este scos din universul profan pentru a fi dăruit lui Dumnezeu care ni-l redăruiește ca spațiu unde credincioșii se împărtășesc de Tainele Mântuitoare ale Domnului nostru Iisus Hristos, a spus Înaltpreasfinția Sa.

La rândul său, Preasfințitul Părinte Ioan Casian a adresat un cuvânt în limba franceză celor veniți din alte comunități. În cadrul acestuia, părintele episcop a evidențiat faptul că prin actul sfințirii locașul de cult se înscrie în timpul veșniciei.

Biserica cuprinde întreaga istorie atât trecută cât și prezentă și viitoare. Ea ne prezintă lucrarea lui Dumnezeu în umanitate pentru pregătirea ei, fapte mântuitoare ale Domnului Iisus Hristos precum și drumul nostru către veșnicie. Prin actul sfințirii locașul de cult se înscrie în timpul veșniciei așa cum rugăciunile din rânduiala slujbei sfințirii biserici o arată, a subliniat Preasfinția Sa.

Momentul final a fost de asemenea un prilej de bucurie prin felicitările adresate preotului și membrilor parohiei Sfinții Arhangheli pentru realizările și eforturile depuse de-a lungul timpului. Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae a acordat cu acest prilej Părintelui Constantin Ciubotariu crucea mitropolitană americană pentru cei șaptesprezece ani de păstorire ai Parohiei Ortodoxe Române Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Montreal.

Tot în cadrul festivității, cei doi ierarhi au dăruit comunității o icoană reprezentându-i pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, simbol al mijlocitorilor între Dumnezeu si oameni. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească la care au fost invitați toți cei prezenți la acest eveniment.

Comentarii Facebook


Știri recente