Biserica Parohiei Ortodoxe Române Padova II a fost sfinţită de PS Siluan

PS Siluan

Credincioşi din mai multe părţi ale Italiei au participat sâmbătă, 12 noiembrie 2016, la slujba de sfinţire a Bisericii Sfânta Cuvioasă Parascheva a Parohiei Ortodoxe Române Padova II, Protopopiatul Tri-Veneto II, informează Constantin Ciofu. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

dsc_7340

Locaşul de închinare al românilor ortodocşi din Parohia Padova II, Protopopiatul Tri-Veneto II, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, a fost sfinţit sâmbătă, 12 noiembrie 2016, de Preasfinţitul Părinte Siluan. Biserica închinată Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, Ocrotitoarea Moldovei,  a fost amenajată într-o fostă hală industrială din Padova, la iniţiativa credincioşilor de pe ambele maluri ale Prutului (România şi Basarabia), prin implicarea deosebită a părintelui paroh Vasile Corja.

Dumnezeu a pus în fiecare o piatră de temelie

De dimineaţă, Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a fost întâmpinat de tinerii îmbrăcaţi în costume naţionale, de soborul preoţilor şi de românii veniţi din mai multe părţi ale Italiei. Ierarhul român a intrat apoi în sfânta biserică şi a sărutat după rânduială icoanele de pe iconostasul locaşului. Episcopul Ortodox Român al Italiei a explicat apoi rânduiala sfinţirii bisericii, menţionând că slujba începe mai întâi la exterior şi continuă la interior. Ierarhul, împreună cu preoţii veniţi din Episcopia Ortodoxă a Italiei, din România şi din Basarabia, a ieşit în faţa bisericii, unde a dat binecuvântare pentru Slujba Târnosirii. După ce sfântul locaş a fost uns cu Sfântul şi Marele Mir şi a fost stropit cu Agheasma mică, s-a intrat in interior pentru a fi sfinţită masa altarului de închinăciune. Slujba sfinţirii a fost urmată de hirotesia a patru citeţi şi a doi ipodiaconi, a precizat Constantin Ciofu.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS Părinte Siluan în Biserica „Sfânta Parascheva”. După citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a adresat un cuvânt de învăţătură în care a subliniat că oamenii sunt chemaţi să fie biserică, pentru că „Dumnezeu a pus în fiecare o piatră de temelie”, prin darul Sfântului Duh, la Taina Botezului. După ieşirea cu Sfintele Daruri, Preasfinţitul Părinte Siluan l-a hirotonit preot pe diaconul Andrei Aioanei pe seama Parohiei Ortodoxe Române „Sfânta Muceniţă Anisia” – Empoli, Protopopiatul Toscana – Italia.

Distincţii pentru jertfa depusă

Episcopul Ortodox Român al Italiei a oferit la final Gramata Episcopală Consiliului Parohial şi Comitetului Parohial al Parohiei Padova II, pentru toată osteneala depusă în demersurile pentru amenajarea locaşului de închinăciune sfinţit. În acelaşi timp, pr. paroh Vasile Corja a primit rangul de iconom stavrofor din partea Preasfinţitului Părinte Siluan. În semn de preţuire pentru osteanala depusă în amenajarea şi dotarea bisericii  sfinţite, ierarhul a oferit Parohiei Padova II un fragment din moaştele Sfintei Muceniţe Victoria de la Tivoli.

În continuare, au susţinut alocuţiuni Excelenţa Sa Oleg Nica, Consulul Republicii Moldova la Padova, şi Excelenţa Sa Cosmin Dumitrescu, Consulul General al României la Trieste. Invitaţii au apreciat eforturile credincioşilor Parohiei Padova II de a cumpăra un spaţiu pe care l-au amenajat pentru oficierea sfintelor slujbe. În acelaşi timp, s-a subliniat cât de important este ca românii să-i înveţe pe copii limba română.

Lucrări cu sprijinul enoriaşilor

Locaşul de închinare din Padova a fost amenajat într-un fostă hală industrială.

Am schimbat destinaţia acestui spaţiu, astfel că s-a realizat Sfântul Altar, s-a montat catapeteasma, s-au montat icoane şi policandre. De asemenea, s-au amenajat un birou parohial, o bibliotecă, o sală de mese, un pridvor, un pangar şi alte dependinţe. Toate aceste lucrări au fost întreprinse cu sprijinul credincioşilor din Padova. Pentru noi, evenimentul sfinţirii reprezintă binecuvântarea efortului depus în ultimii doi ani de zile la edificarea locaşului de închinăciune, a menţionat pr. paroh Vasile Corja.

***

Parohia “Sfânta Cuvioasă Parascheva” Padova II a luat fiinţă în data de 1 octombrie 2012. În primii doi ani, sfintele slujbe au fost oficiate în două spaţii închiriate. Adunarea Parohială a luat decizia de a cumpăra un spaţiu pe care să-l amenajeze pentru rânduiala liturgică şi pentru activităţile pastorale, misionare, filantropice şi culturale.

 

 

 

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…