Biserica Parohiei Habic din Protopopiatul Reghin a fost resfințită

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat, duminică, 1 septembrie 2013, din nou în mijlocul credincioșilor mureșeni. Înconjurat de un sobor de 17 preoți și 3 diaconi, a oficiat slujba de resfințire a bisericii parohiale din localitatea Habic, Protopopiatul Reghin, județul Mureș, a precizat Arhid. Liviu Stanciu.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie pe o esplanadă amplasată în fața bisericii la care a asistat un număr foarte mare de credincioși, veniți la întâlnirea fiilor satului cu ocazia marii sărbători a resfințirii locașului de închinare și la sărbătorirea a 560 de ani de atestare documentară a satului Habic.

Biserica, fiind amplasată pe o colină în centrul localității, a fost construită în anul 1817, având formă de corabie. Din cauza instabilității terenului și a infiltrațiilor de apă au fost necesare ample lucrări de stabilizare și subzidire la turlă (înaltă de 27 m) precum și la corpul bisericii, ziduri de sprijin și drenaje. A fost refăcut acoperișul și pictate icoanele de pe iconostas. Toate acestea s-au făcut prin strădania Părintelui paroh Iacob-Cristian Dolha, cu sprijinul sponsorilor, donatorilor și al vrednicilor credincioși din Habic.

Prezența ierarhului a adunat un număr foarte mare de credincioși veniți de pretutindeni. Cu această ocazie, a fost hirotonit întru preot diaconul Ilie-Ionuț Truța pe seama Parohiei Coșlariu Nou, din Protopopiatul Blaj, județul Alba.

La sfârșitul slujbei, Înaltpreasfințitul Irineu a acordat Diplome de aleasă cinstire binefăcătorilor sfântului locaș, iar pentru realizările pe plan administrativ întreprinse în cei șase ani de păstorire a comunității de credincioși din Habic, Părintele paroh Iacob-Cristian Dolha a fost hirotesit întru iconom, cu dreptul de a purta brâu roșu.

Comentarii Facebook


Știri recente