Biserica Parohiei doljene Covei, resfințită

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Parohia Covei, Protoieria Băilești, județul Dolj, s-a împodobit cu haină nouă în cea de IX-a Duminică de după Rusalii. Slujba de resfințire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a transmis Gabriela Popescu. Sfântul locaș a fost sfințit în anul 1858, de Sfântul Ierarh Calinic, în vremea aceea arhiepiscop al Râmnicului și Noului Severin.

Credincioșii Parohiei doljene Covei, din comuna Afumați, au venit luat parte, duminică, 25 august, la slujba resfințirii bisericii din localitate. În mijlocul lor s-a aflat IPS Părinte Irineu, care a binecuvântat frumoasa lucrare. În fruntea lor s-a aflat preotul paroh Sorin Mihai Hagiu care a fost răsplătit cu rangul bisericesc de sachelar, pentru osteneala depusă la înfrumusețarea sfintei biserici. Alături de cucernicia sa, Marian Belu a primit o gramată de mulțumire, pecetluită cu semnătura IPS Părinte Mitropolit.

Cuvântul de învățătură, așezat de Mitropolitul Olteniei la inimile credincioșilor prezenți, a avut ca punct de plecare minunea „potolirii furtunii pe mare”, subiectul pericopei evanghelice din Duminica a IX-a de după Rusalii. „Cum aflăm din Sfânta Evanghelie de astăzi, Mântuitorul Iisus Hristos poartă de grijă pe Sfinții Apostoli care, după ce s-au urcat în corabie ca să treacă de cealaltă parte a mării, la miez de noapte s-a produs furtună mare, și Mântuitorul Hristos mergea pe valuri, pe apă. S-a apropiat de corabie, și deodată Sfinții Apostoli s-au înfricoșat așa de tare, încât au crezut că văd o nălucă, și au început să strige. Deodată, Mântuitorul Iisus Hristos li S-a arătat și le-a spus să nu se teamă, că El este”, a spus IPS Părinte.

„Biserica este Trupul Domnului nostru Iisus Hristos”

În continuare, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre importanța Bisericii în viața fiecărui creștin, ea fiind sfințită de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos. Totodată, IPS Părinte a arătat valoarea istorică a sfântului lăcaș de închinare, fiind târnosit de mâna Sfântului Ierarh Calinic. „Este o binecuvântare și în același timp o bucurie deosebită pentru dumneavoastră că începutul acestei sfinte biserici a fost legat de Sfântul Ierarh Calinic, Episcop al Râmnicului, păstor și Ocrotitor al Mitropoliei Olteniei, ajutător și mijlocitor pentru noi înaintea lui Dumnezeu. Biserica are un rol esențial în viața noastră, a avut dintotdeauna și va avea. Niciodată Biserica nu-și va pierde importanța în viața omului, pentru că este sfințită de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, fiind Trupul Său Tainic, El fiind Capul, după cum ne spune Sfântul Apostol Pavel. Ea este organizată ca o instituție divină și umană, deopotrivă. Este Divină sau Dumnezeiască pentru că Însuși Domnul a întemeiat-o și îi poartă de grijă pe pământ și în Împărăția Sa cea Cerească”, a adăugat IPS Irineu.

Sfințită de Sfântul Ierarh Calinic

Biserica cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” și „Sfânta Parascheva” din Parohia Covei, a fost ridicată între anii 1853 – 1858, fiind sfințită la data de 13 iulie 1858 de Sfântul Ierarh Calinic, pe atunci Episcop al Râmnicului și Noului Severin. Între anii 1936 – 1941 a fost restaurată, modificându-se forma inițială. În anul 1962 a fost restaurată pictura, slujba de resfințire fiind săvârșită la data de 11 noiembrie 1962, de către vrednicul de pomenire mitropolitul Firmilian Marin al Olteniei. În 2009, cu binecuvântarea IPS Părinte Irineu, sfântul locaș a fost restaurat atât la interior cât și la exterior, prin contribuția autorităților locale și a parohienilor.

Comentarii Facebook


Știri recente