Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir

Nascut intr-o familie de buni crestini, Sf. Dimitrie a fost prefect al cetatii Tesalonic, la fel ca si tatal sau. Intors dintr-o campanie militara victorioasa, cezarul Galeriu al Imperiului Roman de Rasarit a organizat serbari fastuoase in cinstea zeilor pagani. Dimitrie a refuzat sa ia parte la ceremonii, fapt pentru care a fost intemnitat. In timpul luptelor de gladiatori organizate de imparat, Dimitrie a ajutat, prin rugaciune, un tanar crestin, pe nume Nestor, sa invinga pe cel mai celebru luptator, Lie, preferatul imparatului. Din aceasta cauza, a fost decapitat in inchisoare. Martiriul Sf. Dimitrie a avut loc in anul 304, la Sirmium, astazi Mitrovita, in Iugoslavia. Despre viata Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir, ne-a oferit mai multe amanunte pr. prof. acad. dr. Dumitru Popescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Patriarhul Justinian’ din Bucuresti: ‘Sfantul Dimitrie a trait in veacul al IV-lea si a fost ofiter de cariera, fiind descoperit ca este crestin, deoarece toti functionarii care lucrau in aparatul de Stat erau obligati ca sa aduca sacrificii imparatului. Sfantul Dimitrie a refuzat sa faca acest lucru, fapt pentru care a fost aruncat in inchisoare, a fost chinuit si obligat ca sa-si lepede credinta, si pentru ca a tinut cu fermitate la Iisus Hristos a fost, in cele din urma, omorat. De atunci si pana astazi, Sfantul Dimitrie se bucura in randul lumii ortodoxe de o pretuire deosebita, fiindca este unul din sfintii care L-au preamarit pe Dumnezeu in viata lor, iar Dumnezeu l-a invrednicit ca trupul lui sa ramana in continuare ca obiect de cinstire si de pretuire pentru viata pe care a dus-o pana la sfarsitul ei’.

De asemenea, parintele academician Dumitru Popescu ne-a vorbit si despre exemplul de credinta pe care trebuie sa-l reprezinte Sf. Mare Mucenic Dimitrie pentru fiecare dintre noi: ‘Sfantul Dimitrie si toti martirii ne arata un lucru care este important si fundamental, si anume ca lucrul cel nemuritor este sufletul, fiindca sufletul este facut sa participe la eternitatea lui Dumnezeu. Omul nu a fost facut sa moara, ci sa se impartaseasca de viata vesnica. Sfantul Dimitrie, ca si toti sfintii, este un exemplu de urmat intr-o lume secularizata, care arata ca fericirea omului nu-si are sens in goana dupa bunurile materiale, care azi sunt, iar maine nu mai sunt, ci in bunurile spirituale care coboara in sufletul omului, care inseamna linistea, pacea si bucuria negraita care Dumnezeu le da celor Cel iubesc’.

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…