Biserica Ortodoxă Sârbă își alege Patriarhul

După cele 40 de zile de doliu pentru Patriarhul Pavle, trecut la cele veșnice în luna noiembrie a anului trecut, astăzi va fi ales noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe. Candidați la această demnitate bisericească sunt primii trei episcopi care obțin cele mai multe voturi de la membrii Colegiului Electoral și care sunt titulari într-o eparhie de cel puțin cinci ani.

Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru și Litoral, Episcopul Vasilie de Zvornik și Tuzla, Episcopul Irineu de BaÄka și Episcopul Grigorie de Zahumlje și Herțegovina sunt arhiereii cu cele mai mari șanse de a ajunge în faza a doua a alegerii, în care este invocat ajutorul Sfântului Duh. Potrivit articolului 50 din Statutul de organizare al Bisericii Ortodoxe a Serbiei, plicurile cu numele candidaților vor fi puse în Evanghelie, iar noul patriarh va fi ales prin mijlocirea Sfântului Duh. Un călugăr desemnat de Sfântul Sinod va scoate, dintre coperțile Evangheliei, un singur plic. Plicul va fi desigilat și va fi citit numele noului Patriarh. Biserica Ortodoxă a Serbiei a adoptat această procedură în 1960, pentru a evita intervențiile politice. Patriarhul Pavle a fost primul ales astfel.

Noul Patriarh al Serbiei ar putea să fie întronizat duminică, 24 ianuarie, în Catedrala patriarhală din Belgrad, informează B92.net

Comentarii Facebook


Știri recente