Biserica Ortodoxă Română înregistrează o creștere importantă în SUA

Institutul Hartford a oferit publicității rezultatele cercetării asupra numărului de credincioși și parohii aparținând Bisericilor Ortodoxe și Vechi-Orientale (necalcedoniene) în Statele Unite ale Americii. Biserica Ortodoxă Română și cea Bulgară au înregistrat în ultimii zece ani o creștere a parohiilor de aproximativ 122%, ocupând primul loc în acest sens, informează ziarul „Lumina de Duminică”. Alexei Krindatch, cercetător principal în cadrul acestui proiect, a oferit o analiză serioasă asupra dezvoltării Bisericilor Ortodoxe în SUA.

Alexei Krindatch a declarat că au existat trei ținte principale pe care studiul final trebuia să le reflecte: numărul comunităților parohiale și monastice, numărul total de credincioși care aparțin fiecărei Biserici în parte, precum și al celor care participă în mod regulat la serviciile liturgice. În urma cercetării, a rezultat că Biserica Ortodoxă Greacă are cei mai mulți aderenți, 477.000, aproximativ 46% din totalitatea creștinilor ortodocși din SUA, precum și un număr considerabil de parohii: 525. La polul opus se află Biserica Ortodoxă a Albaniei, care are în subordine doar două parohii și aproximativ 700 de credincioși. Cu toate acestea, numărul credincioșilor ortodocși la nivel național nu reprezintă decât 0,34% din populație. Numărul parohiilor aparținând Bisericilor Ortodoxe și celor Vechi-Orientale au beneficiat de o creștere susținută, cu aproximativ 16%, în decursul perioadei 2000-2010. Pe primul loc s-a aflat Biserica Ortodoxă Bulgară, iar pe cel de-al doilea, Biserica Ortodoxă Română, care și-au dublat numărul de parohii existente în ultimul deceniu. Biserica Ortodoxă Română are în prezent 31 de parohii, fiecare dintre acestea având o medie de 361 de credincioși.

Asistență liturgică redusă

Deși numărul credincioșilor ortodocși depășește un milion, procentul persoanelor care asistă regulat la serviciile liturgice nu este mai mare de 27%, iar în cifre, aproximativ 300.000. Din nefericire, Biserica Ortodoxă Română se află sub media finală, cu doar 20%. Din cei aproximativ 11.200 de credincioși, doar 2.200 participă regulat la Sfânta Liturghie. Procentele celorlalte Biserici Ortodoxe sunt similare, cu excepția celei a Bisericii Ortodoxe din America, o comunitate locală foarte dezvoltată, care are în subordine aproximativ 80.000 de creștini, dintre care 40% iau parte la serviciile liturgice.

Comentarii Facebook


Știri recente