Biserica Ortodoxă din Ținuturile Cehiei și Slovaciei a canonizat cinci neo-martiri

Cinci martiri ai secolul al XX-lea împreună cu familiile lor au fost trecuți în rândul sfinților încă din data de 10 octombrie 2019. Ceremonia de proclamare a avut loc sâmbătă în Catedrala „Sfinții Chiril și Metodie” din Praga.

Noii sfinți canonizați au fost însoțitorii Sfântului Goraz, Episcop de Boemia şi Moravia-Silezia: Vladimír Petřek și Václav Čikl, precum și Ján Sonnevend, Václav Ornest și Karel Louda, alături de familiile lor, care s-au jertfit pentru credință, în timpul represiunii naziste, informează Orthochristian.com.

La ceremonia de canonizare au participat mai mulți ierarhi din Biserica Ortodoxă a Cehiei şi Slovaciei, precum și din Biserica Ortodoxă Sârbă.

Teritoriul actualei biserici din Cehia și Slovacia a făcut parte în trecut din Biserica Sârbă, fapt ce i-a unit în rugăciune pentru acest eveniment pe ierarhii prezenți: Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Mihail de Praga, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Juraj de Michalovce și Košice și Preasfințitul Părinte Episcop Isihije din Mohács.

Data de pomenire a neo martirilor a fost stabilită la 5 septembrie.

Episcopul Gorazd și apropiații săi au fost asasinați în vara anului 1942, după ce Catedrala din Praga a ascuns un grup de parașutiști din rezistența cehă care au pus la cale un atentat împotriva comandantului Protectoratului Cehoslovaciei, Reinhard Heydrich. Atunci, preoții au fost trimiși în lagărele naziste de muncă forțată.

În septembrie 1987, episcopul-mucenic Gorazd a fost canonizat de Biserica Cehoslovacă pentru rolul esențial pe care l-a avut în organizarea și dezvoltarea ei, precum și pentru jertfirea sa martirică în evenimentele din 1942.

Sursă foto: Orthochristian.com

Comentarii Facebook


Știri recente