Biserica Online: Paşii pe care trebuie să-i urmeze o parohie pe Instagram

Lansată în 2010, Instagram este în prezent cea mai populară aplicație social media, care aduce constant îmbunătățiri și noi opțiuni pentru crearea și distribuirea de imagini (fotografii, video, materiale grafice).

Prezența pe Instagram a devenit esențială pentru branduri și organizații. De ce nu ar fi și pentru comunitățile parohiale sau mănăstiri?

După cele patru articole dedicate Facebook continuăm Seria Biserica Online cu primii pași de urmat pentru o parohie pe Instagram.

Chiar dacă, din punct de vedere al numărului de utilizatori, Instagram se situează sub Facebook și YouTube, aceasta generează de 4 ori mai multe interacțiuni cu utilizatorii decât Facebook, fiind un mediu online propice pentru crearea unei comunități.

Peste jumătate (64%) dintre utilizatorii de Instagram au între 18-34 de ani, prin urmare este un mijloc bun prin care te poți adresa tinerilor.

Este important de reținut că scopul Instagram este să livreze conținut actual. Pentru a păstra interesul urmăritorilor va trebui să actualizezi zilnic profilul.

Crearea contului

Primul pas este descărcarea aplicației Instagram din App Store (iOs) sau Google Play (Android). În funcție de setările telefonului, meniul aplicației va fi în limba folosită de acesta.

Instagram este o aplicație destinată utilizării pe telefon. Poți încărca fotografii doar de pe mobil, dar poți accesa site-ul, instagram.com, pentru a vizualiza, a comenta și a aprecia conținut.

Când deschizi pentru prima dată aplicația, ai două opțiuni pentru crearea contului: Conectare cu Facebook și Conectare cu e-mail sau telefon. Asigură-te că te înregistrezi cu o adresă de e-mail oficială pentru a nu lega contul de Instagram de contul personal de Facebook.

Dacă aveți deja un cont personal de Instagram, puteți sări peste acești pași. Mai jos, vedeți cum puteți adăuga un cont profesional
Primii pași pentru crearea contului

După crearea contului, ți se oferă câteva opțiuni (Găsește prieteni pe Facebook, Găsește contacte, Descoperă persoane) la care poți alege butonul „Sari”, deoarece poți reveni ulterior asupra lor.

Personalizarea contului

Următorul pas constă în introducerea unor informații de prezentare, folosind butonul Editează profilul.

Butonul Editează profilul care vă permite oricând să modificați informațiile din această secțiune

În câmpul Nume introdu numele oficial al organizației, care va fi afișat pe profilul tău.

Numele de utilizator este un nume unic asociat profilului tău, după care ceilalți pot să te caute pe Instagram, să te eticheteze în postări sau să te menționeze în comentarii.

Așadar, dacă dorești să recomanzi cuiva să te urmărească pe Instagram, menționează numele de utilizator.

Alege un nume de utilizator simplu și ușor de ținut de minte. Acesta poate fi modificat ulterior de la secțiunea Setări, dar păstrarea numelui cu care îți dezvolți profilul contribuie la crearea unei identități pe Instagram.

La secțiunea Site web poți adăuga pagina oficială de internet sau linkuri pe care dorești să le promovezi. Este singurul câmp în care poți introduce un link extern care să poată fi accesat direct din platforma Instagram. Link-urile introduse în descrierile fotografiilor sau în comentarii nu pot fi accesate.

Dacă dorești să introduci un link mai lung folosește Bitly sau Linktr.ee pentru a-l scurta și a păstra un aspect curat al profilului.

Biografia trebuie să redea specificul activității organizației. De exemplu, poate răspunde la întrebările cine sunteți și ce faceți. De asemenea, poate încuraja utilizatorii spre o acțiune, cum ar fi urmărirea unor hashtag-uri.

În acest câmp puteți introduce până la 150 de caractere.

Următorul pas este alegerea unei fotografii de profil reprezentativă pentru organizație. Poate fi o fotografie de ansamblu a parohiei sau logo-ul acesteia. Fotografiile sunt încadrate automat într-un cerc, deci ia în considerare acest aspect.

Este recomandată evitarea utilizării fotografiei ierarhului, parohului, starețului sau a altui membru al unității de cult pentru imaginea de profil a contului de Instagram.

Ai opțiunea de a adăuga date utile de contact precum: adresă poștală, număr de telefon, adresă  de e-mail.

Câmpurile cu informațiile de bază și adăugarea fotografiei de profil

Pagina de Instagram, Basilica.ro, recomandă utilizatorilor să urmărească hashtag-urile #basilicainfographic, #satulmeuromanesc, #PatriarhulDaniel, pentru a fi la curent cu postările legate de aceste subiecte.

Hashtag-uri promovate în secțiunea Biografie

Administrarea contului

Pentru a avea acces la statistici despre contul tău și a-l administra eficient este nevoie ca acesta să devină „Cont profesional”. Alege opțiunea „Afacere” și selectează categoria „Organizație religioasă”. În continuare, ai opțiunea de a revizui informațiile de contact, prin intermediul cărora utilizatorii te pot contacta.

Crearea unui cont profesional, alegerea categoriei corespunzătoare și revizuirea informațiilor de contact

 

Trecerea la un profil tip business te ajută să ai acces gratuit la date precum: ce conținut preferă publicul tău, care sunt cele mai bune zile și ore pentru postări sau care este rata de creștere a profilului.

50 % dintre utilizatorii Instagram urmăresc cel puțin o pagină tip Business

De la secțiunea Setări poți adăuga un alt cont pentru a alterna între contul personal și cel oficial fără a fi nevoie să te deloghezi și să te loghezi de fiecare dată.

Aplicația permite adăugarea a maxim 5 conturi pe care le poți administra. De asemenea, toți membrii unei echipe se pot loga, fiecare de pe telefonul său, în contul oficial al organizației.

Opțiunea care îți permite să administrezi mai multe conturi

 

Nu în ultimul rând, revizuiește câteva setări de bază ale contului. Accesează meniul (cele 3 linii paralele din colțul din dreapta sus), apoi Setări, Confidențialitate, Confidențialitatea contului și asigură-te că este aleasă opțiunea Public. De asemenea, la secțiunea Comentarii poți restricționa folosirea anumitor cuvinte pe profilul administrat de tine.

Trebuie să confirmi și adresa de e-mail folosită la crearea contului pentru a putea schimba parola atunci când este cazul.

Confirmarea adresei de e-mail

După ce ai creat contul, poți începe să urmărești pagini relevante pentru comunitatea din care faci parte. Poți urmări paginile altor parohii, mănăstiri, trusturi media religioase sau de cultură, dar și persoane.

Următorul articol din seria Biserica Online va fi despre regulile privind conținutul paginii de Instagram.

Comentarii Facebook


Știri recente