Biserica nouă a Mănăstirii bistriţene Cormaia a fost sfinţită

Biserica nouă a Mănăstirii Cormaia, cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, construită în ultimii 18 ani,  a fost sfinţită în Duminica Samarinencei (29 mai 2016) de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, informează Radio Renaşterea. Slujba de sfințire a început în jurul orei 9:00, iar alături de Mitropolitul Clujului au slujit şi: Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox al Europei de Nord și Preasfinţitul Părinte Longhin, Episcop vicar al Cernăuţiului.

Slujba a fost urmată de la ora 10:00 de Sfânta Liturghie, săvârșită în altarul de vară din curtea mănăstirii, la care au participat mii de pelerini, precum și oficialități locale. Părintele Mitropolit le-a vorbit creștinilor prezenți la sărbătoarea Mănăstirii Cormaia despre foamea și setea trupească și sufletească.

La finalul Liturghiei, părintele duhovnic, protos. Nicodim Sângiorzan, a primit din partea Înaltpreasfințitului Andrei Crucea Arhiepiscopală, iar maica stareță, stavrofora Ecaterina Ghiran a fost distinsă cu ordinul „Sf. Ierarh. Pahomie de la Gledin”.

***

Mănăstirea Cormaia a fost reînfiinţată în anul 1994, pe o veche vatră monahală, de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. În cadrul ansamblului mănăstiresc mai există o bisericuţă din lemn, cu hramul „Buna Vestire”, construită în anul 1636 de călugării ortodocşi veniţi de la mănăstirile Neamţ şi Putna. Acest locaş de cult păstrează până astăzi opere de artă valoroase, între care icoane ale pictorului Tudor Zugravu.

 

Comentarii Facebook


Știri recente