O biserică din Naxos a câștigat premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural

Biserica Sfanta Chiriachi Naxos Europa Nostra 2018

O biserică bizantină din insula grecească Naxos închinată Sfintei Mucenițe Chiriachi a câștigat premiul Europa Nostra 2018, cea mai înaltă distincție din Europa în domeniul patrimoniului.

Comisia europeană și Europa Nostra au anunțat marți, 15 mai, cei 29 laureați ai premiului Uniunii europene pentru patrimoniu cultural.

Laureații din 17 țări sunt recunoscuți pentru realizările lor notabile în conservare, cercetare, servicii dedicate și educație, formare și sensibilizare.

Câștigătorii vor participa la o ceremonie care va avea loc în data de 22 iunie la Berlin, în timpul primului Summit European pentru Patrimoniu Cultural.

Printre „poveștile de succes” ale patrimoniului cultural european care au fost premiate în 2018 se numără restaurarea unei biserici bizantine din Grecia care conține fresce unice din perioada iconoclastă (secolele 8-9).

Biserica se află în zona rurală a insulei Naxos, fiind neglijată pentru o perioadă îndelungată.

Restauratori Sfanta Chiriachi Naxos
O echipă de restauratori în timpul lucrărilor la Biserica Sfânta Chiriachi din Naxos, Grecia. Foto: Europa Nostra

Proiectul întreprins de specialiști din organizații grecești și elvețiene este un exemplu de cooperare transfrontalieră europeană, notează federația Europa Nostra.

Singura sursă de finanțare pentru restaurarea bisericii a fost reprezentată de donațiile private.

Biserica Sfânta Chiriachi este unică în importanță datorită picturilor originale din interiorul ei.

Fresce aniconice din Biserica Sfanta Chiriachi
Fresce aniconice din interiorul Bisericii Sfânta Chiriachi din Naxos, Grecia. Foto: Europa Nostra

Frescele aniconice, care se limitează la cruci, simboluri zoomorfe, geometrice și florale, sunt o dovadă a disputelor privind reprezentarea chipurilor umane în arta eclezială care au influențat Imperiul Bizantin pentru aproape un secol.

„Aceasta este o conservare sensibilă și plină de respect a structurii și a picturilor murale care sunt legate de o perioadă importantă în gândirea europeană. Rezultatele excelente au fost obținute prin cooperare internațională și interdisciplinară, precum și prin colaborarea organismelor private și publice”, a spus juriul despre acest proiect.

„O atenție deosebită a fost acordată păstrării cu respect a monumentului din peisajul natural unic într-o locație puțin accesibilă. A fost acordată atenție unui tip de patrimoniu adesea trecut cu vederea într-un context european”, a declarat juriul.

Proiectul este un model care trebuie urmat în cazuri similare în insula Naxos, unde zeci de biserici bizantine ruinate au nevoie de măsuri imediate pentru conservarea lor.

Foto: Europa Nostra

Comentarii Facebook


Știri recente