Biserica monument istoric din Căpăt intră în restaurare

Biserica veche din Parohia Căpăt va intra în restaurare. Institutul Național al Patrimoniului (INP) a alocat suma de 114.000 lei, fonduri nerambursabile, la care se adaugă și contribuția financiară a Arhiepiscopiei Timișoarei pentru salvarea monumentului istoric care datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.

Prima întâlnire în vederea demarării proiectului a avut loc în comunitatea din Căpăt, în data de 28 august, în curtea bisericii parohiale.

La întrevedere au participat: echipa de implementare a proiectului, preotul paroh Pavel Popa, primarul comunei Racovița, Nicolae Dănuț Negru, și credincioși din comunitate.

Din partea Centrului eparhial a fost prezent diac. Ing. Timotei Anișorac, consilier în sectorul Patrimoniu și Construcții bisericești.

„Lucrările de restaurare în regim de urgență a bisericii vor consta în acoperirea cu un eșafodaj de protecție (pe structură de lemn) pentru a stopa infiltrațiile prin șarpanta degradată asupra picturii interioare; la această biserică de lemn încă se poate observa pictura originală, pe lemn, veche de două secole, care va intra și ea in cadrul proiectului de restaurare. Obiectivul intervenției de urgență îl constituie protejarea bisericii cu ajutorul eșafodajului, neinvaziv și reversibil, ce nu va afecta și nici atinge în niciun fel monumentul”, se menţionează pe site-ul eparhial.

Biserica din Căpăt a fost mutată de mai multe ori. Mai întâi satul se afla în locul numit Săliște, de unde, din cauza deselor inundații, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a fost mutat în partea de hotar numită „Izvor”. În 1840 a fost relocată pe vatra actuală.

Comunitatea parohială păstrează câteva cărţi provenind de la biserica veche: o Cazanie din vremea lui Grigore Ghica și a Mitropolitului Neofit, scoasă la Râmnic în 1748, un Penticostar din 1785, precum și o Evanghelie tipărită la Sibiu în 1806.

Biserica de lemn a fost declarată monument istoric în anul 1932.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente